Má funkce je pole pro dialog, nabídl Zeman účast na tripartitě

Praha - Prezident Miloš Zeman po setkání s odboráři oznámil, že nabídne svou účast na jednání tripartity. Jako prostředník by rád usnadnil dialog mezi účatsníky, prezidentský úřad považuje za pole dialogu, v jehož rámci by k němu mohlo dojít. Hlava státu předpokládá, že by jeho účast na prvním zasedání byla spíše symbolická, plánuje hlavně jednat se stranami separátně. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil prezidentovi předložil některé návrhy, které mají zmírnit nezaměstnanost a „ekonomický nerůst“.

„Jsem velice rád, že jsem mohl dodržet svůj slib a setkat se s vedením odborové konfederace podobně, jako jsem se minulý týden setkal s vedením Svazu průmyslu a dopravy. Na těchto setkáních jsem zjistil jednu zajímavou věc, že zaměstnavatelé a zaměstnanci se mnohdy… dokáží dohodnout. A obě tyto skupiny mi sdělily, že jediný, s kým se nedokáží dohodnout, je právě vláda,“ pronesl prezident Miloš Zeman. Nabídl proto svou účast na jednání tripartity, skrze níž by rád mírnil společenské tenze.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil krátce zmínil, že prezidentovi předložil za odbory návrhy některých opatření, která mají směřovat k řešení nezaměstnanosti. „Všichni víme, že situace v nezaměstnanosti je nejhorší za vlastně celé tohle období,“ dodal Zavadil. Návrhy odboráři chtějí přednést i vládě.

Šéf odborářů upřesnil, že opatření adresovaná vládě obsahují třeba zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí nebo zvýšení minimální mzdy. „Máme ty návrhy rozdělené na krátkodobá a dlouhodobá opatření. Na rozdíl od jiných institucí jsme schopni předložit konkrétní návrhy, které by pomohly k růstu ekonomiky,“ pronesl Zavadil.

U minimální mzdy odbory původně navrhovaly zvýšení z osmi na devět tisíc, na Hradě ale ustoupily. „Zvýšení o jeden tisíc korun ne zcela odpovídá ekonomickým možnostem naší země,“ řekl po jednání s odbory prezident Miloš Zeman. S navyšováním má problém i vláda. „Navýšení minimální mzdy znamená, že tisíce lidí, kteří mají zpravidla nějaký handicap na pracovním trhu, přijdou o zaměstnání,“ upozornil premiér Petr Nečas.

Nový prezident přislíbil pravidelná setkávání s odbory

Zeman přislíbil pravidelná setkávání odborářům už krátce po svém volebním vítězství, debatám s odboráři chce věnovat víc času než jeho předchůdci. V minulosti se přihlásil k vizi odborů - tedy opatřením, která by podle odborářů zlepšila hospodářskou situaci a život v Česku.

Českomoravská konfederace odborových svazů Miloše Zemana podpořila před druhým kolem prezidentské volby. Jeho protikandidát Karel Schwarzenberg byl pro odboráře jako člen pravicové vlády nepřijatelný.