Vedro a stará karma? Může to být smrtelná kombinace. Pozor na oxid uhelnatý

Skrytý zabiják: Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez zápachu (zdroj: ČT24)

Záchranáři znovu varují před otravou oxidem uhelnatým. V horkých letních dnech totiž spaliny často neodchází komínem ven a ze spotřebičů může do bytu unikat neviditelný zabiják. Pozor by si měli dát hlavně lidé, kteří mají doma starou karmu. Za poslední dva dny vyjížděly sanitky jen v Praze k desítce případů.

  • Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez zápachu, který se uvolňuje při nedokonalém spalování. K příznakům otravy patří nevolnost, zvracení, bolest hlavy a pocit na omdlení.

Čím výš venkovní teploty stoupají, tím je riziko návratu spalin zpátky do bytu větší. „Když nahoře zasvítí sluníčko a komín se ohřeje, tak se v něm udělá špunt ze studeného vzduchu. Zespodu na něj tlačí teplé spaliny, svrchu je to ucpané teplým vzduchem a studený vzduch vytváří v komíně odpor,“ vysvětluje kominík Michal Frič.

Oxid uhelnatý je zrádný v tom, že je bez barvy i bez zápachu, člověk tak jeho únik neodhalí – pouze specializovaná čidla. Odborníci proto doporučují pravidelnou údržbu komínu i kotle. „Za posledních 48 hodin evidujeme deset lidí, u kterých došlo k otravě oxidem uhelnatým a byli odvezeni po vyšetření záchranáři do nemocnice,“ varuje mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

U mírnějších případů pomůže prostory důkladně vyvětrat, při ztrátě vědomí už ale člověk musí do hyperbarické komory: uvnitř se vytvoří prostředí s dvoj- až trojnásobně vyšším tlakem oproti atmosférickému a pacient tam dýchá čistý kyslík. Pokud ale dojde k otravě oxidem uhelnatým například ve spánku, mohou být následky fatální.

Na následky otravy ročně umírá asi sto lidí
Zdroj: ČT24

Ze statistik vyplývá, že se v Česku každý rok v souvislosti s únikem oxidu uhelnatého otráví přes tisíc lidí, asi čtvrtina z nich musí být hospitalizována. Na následky otravy pak umírá ročně v průměru asi sto lidí.