Počet neplatičů alimentů klesá. Díky nízké nezaměstnanosti i hrozbě zabavení řidičáku

Události: Stížností na neplatiče výživného ubývá (zdroj: ČT24)

V Česku je téměř 180 tisíc domácností, kde děti žijí jen s jedním z rodičů, většinou s matkou. Počet neplatičů alimentů sice už čtvrtý rok po sobě klesá, i tak ale dluhy na alimentech dosahují podle odhadů až 10 miliard korun.

Rodiče dluží na výživném v průměru přes 90 tisíc korun na jedno dítě. Jen v loňském roce policie vyšetřovala přesně 10 611 rodičů, kteří neplatili soudem přiznané alimenty. Ve většině případů je neplatičem otec.

To je přitom z pohledu policie zhruba o 1500 případů méně než rok předtím, kdy to bylo přes 12 tisíc neplatičů. Hlášení tohoto trestného činu ubývá už 4 roky v řadě. Odhaduje se ale, že dětí, kterým alimenty od druhého rodiče nechodí, je až třikrát víc.

Průměrný dluh výživného na dítě
Zdroj: ČT24/Asociace neúplných rodin

Podle Asociace neúplných rodin je důvodem, proč ubývá neplatičů, i nízká míra nezaměstnanosti. Situaci zlepšuje taky možnost zabavit dlužníkům řidičský průkaz. Právě asociace pomáhá mimo jiné rodičům samoživitelům s vymáháním alimentů. Měsíčně se na ni obrátí zhruba pět stovek rodičů. A  většina z nich řeší dluh na výživném.

„Chceme jim pomoct, aby děti dostaly ty peníze, které soud určil. Zařídíme veškerou administrativu, potom komunikujeme s advokáty a exekutory,“ popisuje pomoc odborná konzultantka asociace Denisa Vopinková.

Například Gabriele Novotné partner, který ji opustil kvůli mladší ženě, dluží přes 100 tisíc korun na výživném pro dvě děti. „Dohodli jsme se na částce 3000 korun na jedno dítě v roce 2003,“ vzpomíná Novotná. Po několika letech ale bývalý partner výživné platit přestal.

Podala kvůli tomu už tři trestní oznámení. „V současnosti je to dluh asi 106 tisíc korun. Každým měsícem to narůstá,“ říká Gabriela Novotná.

Počet rodin s jedním rodičem
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Finanční pomoc neúplným rodinám, které mají problém s neplacením výživného, plánovala i sněmovna. Zavedení takzvaného zálohovaného výživného už ale poslanci do říjnových voleb nestihnou.

Alimenty
Zdroj: ČT24
Vydáno pod