V Praze se vzdělávají zahraniční medici. Exotickou nemocí je pro ně i encefalitida

Události: Školení amerických mediků v Česku (zdroj: ČT24)

Na špičkových pracovištích v Praze se nyní učí šedesát převážně amerických mediků. Do pražských nemocnic je přivedl vzdělávací program Prague Selective.

Od českých lékařů a tuzemského zdravotnictví se zahraniční studenti mají stále co učit, věří lékař Martin Jan Stránský, který organizuje mezinárodní vzdělávací program už dvacet let. „Získají tady velmi důležitou perspektivu, navštíví různá pracoviště a zjistí, že medicína tady může fungovat mnohem líp za menší výdaje,“ myslí si Stránský.

V pražských nemocnicích stráví medici tři týdny, pokaždé v jiném ústavu a na jiném oddělení. Studenti by tak měli získat zkušenosti z různých medicínských oblastí.

Například v Ústřední vojenské nemocnici se vzdělává pětice studentů medicíny z univerzity v Grenadě. Na infekčním oddělení procházejí mikrobiologickými laboratořemi nebo se seznamují s konkrétními diagnózami.

„Můžou vyšetřovat, můžou se ptát, naučí se základní fyzikální vyšetření pacienta,“ vyjmenovává výhody stáže primář Kliniky infekčních nemocí ÚVN Petr Smejkal.

Stáž mediků
Zdroj: ČT24

Pod dohledem primáře vyšetřují zahraniční medici i pacienta, který se nakazil klíšťovou encefalitidou. Nemoc je typická pro Evropu - pro studenty z Karibského ostrova jde o jedinečnou příležitost.

„Je zajímavé vidět na vlastní oči diagnózy a nemoci, o kterých jsme zatím jen slyšeli,“ říká student St. George´s University v Grenadě Brian Bettencourt.

Od roku 1998 program Prague Selective absolvovalo zhruba dva tisíce studentů z více než padesáti lékařských fakult světa.