Peake: Odpovědnost za jmenování Picka je plně na Nečasovi

Praha – Jmenování Vlastimila Picka do funkce ministra obrany je plně na odpovědnosti premiéra Petra Nečase. Vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake to řekla v telefonátu pro Studio ČT24. Peake s jmenováním Picka nesouhlasí především kvůli jeho minulosti a práci na ministerstvu obrany. Nicméně sám premiér Nečas již dříve veřejně deklaroval, že ministrem obrany bude jen ten, na kom se shodnou všichni tři předsedové koaličních stran. Peake podle svých slov shodu koaličních partnerů nad jménem nového ministra obrany nepožadovala. Podle ní to bylo rozhodnutí Petra Nečase.

„S jmenováním Vlastimila Picka do funkce ministra obrany nesouhlasím, je to plně na odpovědnost premiéra Nečase. Ať už vzhledem k minulosti Picka, kde měl dlouholeté členství v komunistické straně, přes jeho angažmá v celé kauza CASA nebo přes čistě legislativní a technické záležitosti na ministerstvu obrany,“ vyjádřila se Karolína Peake v rozhovoru pro Českou televizi.

Již minulý týden poté, co se začalo o Pickovi jako o novém ministru obrany spekulovat, Peake pro ČT řekla, že se žádného jednání o Pickově případném jmenování neúčastnila, ani na žádné nebyla pozvána. „Za poslední tři měsíce jsem nebyla přítomna žádnému jednání zástupců koaličních stran, kde by se ministerstvo obrany řešilo. Vzhledem k tomu, že Petr Nečas opakovaně veřejně deklaroval, že ministrem se stane pouze takový nezávislý odborník, na němž se shodnou všichni tři předsedové koaličních stran, považovala bych to za porušení, když ne té vnitřní dohody, která se bohužel porušuje neustále, tak alepsoň veřejně dané deklarace,“ řekla Peake ve Studiu ČT24.

Peake: Shodu koaličních partnerů na jméně nového ministra jsem nepožadovala

Poté, co byla Karolína Peake po osmi dnech odvolána z postu ministryně obrany, požadovala klíčová koaliční jednání nad možným novým ministrem obrany. Vicepremiérka ale tvrdí, že shodu koaličních lídrů nepožadovala. „Sám Petr Nečas vyhlásil, že jmenuje pouze takového ministra obrany, na němž se shodnou všichni tři předsedové koaličních stran. Bylo to rozhodnutí pana premiéra, ne moje,“ vysvětlila Peake.

Podle Nečase vyhovuje stávající první náměstek Vlastimil Picek představě nadstranického odborníka. Pražský hrad už potvrdil, že prezident Picka jmenuje do funkce zítra v 11. hodin.

Telefonát Karolíny Peake (zdroj: ČT24)