Rozvod lidovců se Starosty: V krajích narychlo skládají samostatné kandidátky

KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí po rozpadu volební koalice narychlo sestavují vlastní kandidátky. Lidovci o ní budou jednat už tento týden. Krajský výbor STAN rozšířený o členy a registrované podporovatele má novou kandidátku schvalovat 2. srpna, poté ji ještě musí 14. srpna potvrdit celostátní výbor.

Praze by se na první místo lidovecké kandidátky měl posunout ministr kultury a místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman. Další spolupráci se Starosty ale nevylučuje. „I když formálně se budeme každý do voleb ucházet o hlasy sám za sebe, po volbách jsou možná různá spojení, je třeba hledat pozitivní synergii ve prospěch ČR,“ řekl Herman. Lídrem společné kandidátky měl původně být šéf STAN Petr Gazdík.

Ve Středočeském kraji povede STAN do voleb zřejmě Vít Rakušan, který byl i v čele původní společné kandidátky s lidovci. KDU-ČSL by mohla stejně jako před čtyřmi lety vsadit na nestraníka Ivana Gabala. Vyplynulo to z vyjádření předsedů krajských organizací STAN a KDU-ČSL Věslava Michalika a Karla Koubského.

Michalik neočekává dramatické změny, minimálně první pětice kandidátů podle něj zůstane stejná. Současný poslanec Gabal byl na původní kandidátce se STAN dvojkou za Rakušanem. Před čtyřmi lety se jako jediný ze středočeské kandidátky lidovců dostal do sněmovny. Na druhém místě nové kandidátky KDU-ČSL by mohl být právník Jan Holásek, který loni neúspěšně kandidoval do Senátu na Berounsku.

V Libereckém kraji bude lídrem kandidátky STAN zřejmě poslanec Jan Farský, který měl být lídrem společné kandidátky. O definitivní podobě kandidátky rozhodne příští týden sněm Starostů pro Liberecký kraj. Kandidátku musí doplnit o dalších pět lidí, bude mezi nimi zřejmě i hejtman Martin Půta.

Lidovci budou o podobě samostatné kandidátky teprve rozhodovat. Zda jejím lídrem bude Václav Zahrádka, který zvítězil v krajských primárkách a byl dvojkou společné kandidátky, není zatím jisté. KDU-ČSL musí také doplnit mnohem více kandidátů než Starostové. Na té společné bylo jen pět lidoveckých kandidátů. Pozice Starostů v kraji je totiž podstatně silnější, proto měli na kandidátce i výraznější zastoupení.

Ústeckém kraji byl společným lídrem místostarosta Litvínova Milan Šťovíček ze STAN, ten zůstane u Starostů jedničkou. Lidovce povede do voleb historik a lounský radní Michal Pehr.

V Karlovarském kraji bude původní lídr společné kandidátky Petr Kulhánek (KOA) s největší pravděpodobností lídrem kandidátky STAN. Rozhodnutí kandidovat samostatně uvítal, i když by podle něj koalice překonala 10 procent a postoj lidovců označil za zbrklý. „Souhlasili jsme s rovnocenným koaličním partnerstvím, se ztrátou identity nikoliv. Odmítám názor, že tímto rozhodnutím STAN cokoliv drobí nebo boří. Bez lavírování KDU bychom se k tomuto rozhodování vůbec nedostali,“ uvedl.

Předsedkyně karlovarské krajské KDU-ČSL Olga Haláková míní, že moravská část strany nezohlednila při ukončení koalice se STAN tradičně slabší pozici lidovců v Čechách. „Mám pocit, že nás Morava hodila přes palubu,“ řekla s tím, že lidovci nebudou mít problém doplnit kandidátku, i když se koncepce ze dne na den změnila.

V Jihočeském kraji STAN vytvoří novou kandidátku. Její podobu už má, ale musí ji ještě schválit celostátní vedení. Vlastní cestou se vydají i tamní lidovci, podle jejich šéfa Jana Bartoška „ale přesnější informace k celé situaci teprve oznámí po schůzce se zástupci STAN“.

V Kraji Vysočina lidovci nahradí kandidáty STAN za své vlastní, Starostové připravují větší změny – z 20členné kandidátky musí doplnit sedm jmen. „Kandidátku pak přepracujeme, aby byla vyvážená genderově i v zastoupení okresů, ke změnám tedy určitě dojde,“ řekl krajský předseda STAN a starosta Pacova Lukáš Vlček.

V Pardubickém kraji by u lidovců měla být zachována přinejmenším první pětice, u Starostů je zatím jistá jen jednička kandidátky. Lidovce tak zřejmě povede do voleb ředitel pardubického gymnázia Mozartova Marek Výborný.

Lepší umístění by mohli získat zástupci SNK ED, kteří jdou do voleb se Starosty. Nejvýše má být starostka Řečan nad Labem na Pardubicku Michaela Matoušková. Za SNK ED by se mohli na kandidátce objevit například bývalý starosta pardubického obvodu Dukla Jiří Hájek nebo starosta Chrudimi Petr Řezníček.

V Královéhradeckém kraji byl lídrem předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Měli jsme zvolené pořadí kandidátů do 10. místa, což zůstane a doplníme ji dalšími vhodnými osobnostmi,“ řekl krajský tajemník Martin Machů.

Kandidátku Starostů by měl vést starosta Nové Paky na Jičínsku Josef Cogan. Podle krajského tajemníka Miroslava Sazečky chtějí Starostové dokončit výběr lidí na kandidátku do 8. srpna. „Osobně mě ten konec spolupráce mrzí, lidsky jsme si rozuměli a celý ten projekt podle mě dával smysl, ale strach zvítězil,“ řekl Sazeček. 

V Moravskoslezském kraji vedla původní společnou kandidátku Pavla Golasowská z KDU-ČSL, která tak zřejmě bude lidoveckou volební jedničkou v tomto kraji. Moravskoslezští lidovci od počátku měli ke společné koalici výhrady. „Už když koalice vznikala, byly u nás hlasy proti tomu a bylo (nám) odpovídáno, že máme záchrannou brzdu, když nebudou vycházet preference, tak za ni zatáhneme. To jsme udělali,“ uvedl krajský předseda lidovců Jiří Carbol.

Krajskou předsedkyni STAN Ludmilu Bubeníkovou rozpad koalice mrzí, protože je stále přesvědčena o tom, že toto spojení mohlo mít úspěch. „Mrzí mě, že lidovci hodili zpátečku,“ řekla. S tím, aby Starostové pouze kandidovali na listině lidovců, STAN nesouhlasil. „Říkali jsme to od začátku, že takovou variantu nepřipouštíme. Zažili jsme si to s TOP 09 a není to to pravé ořechové,“ uvedla Bubeníková. O jménech se podle ní ještě bude jednat, změnit se může i pořadí.

V Olomouckém kraji by mohl lídrem lidovců zůstat  první místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka, původní jednička společné kandidátky. Listinu chce strana doplnit až do 23. místa o lidi, kteří se na původní společnou kandidátku nevešli. „Budeme ještě diskutovat o doplnění o nějaké nezávislé osobnosti, ale předpokládám, že dramatických změn už kandidátka nedozná, protože je přece jenom vysoké datum,“ podotkl krajský předseda lidovců Ivo Slavotínek.

Starosty povede místopředseda STAN a starosta Dolní Studénky na Šumpersku Radim Sršeň. Další místa chtějí zástupci krajské organizace obsadit do 8. srpna. Na kandidátku chtějí dostat i známé osobnosti. Na druhém místě by měl být zástupce Olomoucka, na třetím z Přerovska nebo Jesenicka.

Ve Zlínském kraji schválili lidovci kandidátku ještě před uzavřením koalice se Starosty. „Vytáhneme to, co jsme měli schváleno už před jednáním o uzavření koalice. Pro nás to není až tak velký problém,“ uvedla krajská tajemnice KDU-ČSL Karla Vaculínová. Jedničkou lidovecké kandidátky tedy zůstane poslanec Ondřej Benešík, na pozici dvojky se posune poslanec Ludvík Hovorka. 

Jak bude vypadat kandidátka STAN v kraji podle místopředsedy krajského výboru Ondřeje Bětáka ještě není jasné. Na společnou kandidátku původně nominovali jako dvojku starostku Valašských Klobouk Elišku Olšákovou. „Společná koalice představovala dobrý projekt, ve který jsem věřila. Že to nedopadlo, je věc druhá,“ řekla Olšáková.

V Jihomoravském kraji zmizí z lidovecké kandidátky členové STAN a na jejich pozici se vždy posune lidovecký kandidát, který byl za ním. Potom se prázdná místa doplní dalšími lidmi, uvedl místopředseda strany a krajský lídr Jiří Mihola.  „Předpokládám, že kandidátka zůstane stejná a bude doplněna o další jména. V tom není problém, zásobárna kvalitních kandidátů je velká,“ uvedl. Starostové ještě jasno o kandidátce nemají, budou o ní jednat.