Přes Česko přešly silné bouřky, chlapce v Třinci zasáhl blesk. Pršet bude až do pátku

Události: Česko o víkendu potrápily bouřky (zdroj: ČT24)

Českem v neděli znovu přešly bouřky, především na východě země byly silné a s vydatnými srážkami. Oproti sobotě se však obešly bez větších následků. Hodně pršet má i v následujících dnech, oteplení očekávají meteorologové až příští víkend.

Přes Česko postupuje k východu studená fronta. Silné bouřky místy doprovodil přívalový déšť, kroupy a nárazový vítr.

Varování meteorologů platilo do nedělních 17 hodin pro okresy Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, celý Moravskoslezský kraj a okresy u hranic se Slovenskem – Vsetín, Zlín, Uherské Hradiště a Hodonín. Bouřky pak odcházely dále na severovýchod.

Horní část lanovky na Sněžku stojí

Silný vítr kolem poledne zastavil provoz horního úseku kabinové lanovky na Sněžku. V nárazech tam vítr dosahoval rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů.

Spodní úsek z Pece pod Sněžkou do mezistanice na Růžové hoře zůstal v provozu. Lidé se tak mohli nechat vyvézt na Růžovou horu a zbývajících 2,5 kilometru na vrchol Sněžky dojít pěšky. V neděli už lanovka pod vrchol nevyjede.

Chlapce zasáhl blesk, je ve vážném stavu

Silné bouřky přes Česko přešly už v sobotu. Problémy způsobily hlavně ve Zlínském, Pardubickém a Olomouckém kraji. V Třinci večer zasáhl blesk patnáctiletého chlapce. V okamžiku příjezdu záchranářů byl v bezvědomí, ve vážném stavu ho převezli do nemocnice, uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Jako první se mladíkovi snažili pomoci svědkové události. „Prováděli srdeční masáž. Posádka záchranné služby pokračovala ve snaze o záchranu rozšířenou resuscitací za pomoci přístrojové techniky a léků. Nakonec se záchranářům podařilo obnovit činnosti srdce,“ řekl Humpl. Sanitka pak chlapce převezla na anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice v Třinci, jeho stav zůstává vážný. 

Deštivo a chladno bude do pátku

Teploty v neděli ještě vystoupí na 23 až 27 stupňů Celsia, na severovýchodě až k 29 stupňům. Za studenou frontou se ale ochladí.

pondělí bude převážně zataženo. Ráno jen místy, ale odpoledne už na většině území s deštěm, někde i vydatným. Teploty budou jen kolem 22 stupňů, na severovýchodě ještě může být tepleji. Naopak podstatně nižší teploty budou při trvalém dešti, jen kolem 18 stupňů.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

úterý bude oblačno až zataženo, na většině území s deštěm. Na severu a severovýchodě může být i vydatný. Teploty se budou pohybovat mezi 19 a 23 stupni, na západě jen kolem 17 stupňů.

Ve středu a ve čtvrtek bude většinou zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Teploty budou mezi 15 a 19 stupni, na Moravě až ke 22. Oteplí se až v závěru týdne, o víkendu už by mohlo být i přes 25 stupňů Celsia. 

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24/ČHMÚ