Sobotka: Sucho postihlo nejvíc jih Moravy. Zemědělci by měli dostat peníze na adaptační opatření

Suchem je ve střední Evropě nejvíce postižená jižní Morava. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka s tím, že nedostatek vláhy už nyní reálně ohrožuje výnosy z úrody. Pět zemědělských podniků silně ohrožených klimatickými změnami a suchem by mohlo ještě letos získat peníze od ministerstva zemědělství na adaptační opatření, která povedou k udržitelnému hospodaření v budoucnu.

O řešení klimatických změn a udržitelného hospodaření jednal předseda vlády v Brně se zástupci Agrární komory i odborníky z Ústavu výzkumu globálních změn. Peníze by měly dostat podniky vybrané na základě Generelu vodního hospodářství krajiny ČR, adaptační opatření se u nich budou testovat.

Bohuslav Sobotka hovoří na tiskové konferenci o adaptačních opatřeních (zdroj: ČT24)

Patří k nim Zemědělské družstvo Bulhary z Břeclavska s rostlinnou a živočišnou výrobou. Další tři podniky jsou specializované. Jedním z nich je převážně zelinářský podnik Ostrožsko z Uherskohradišťska, další je ZD Libčany u Hradce Králové jako největší pěstitel třešní v Česku. Posledním je Zemědělská společnost Chrášťany v okrese Praha-západ, která se zaměřuje na rostlinnou výrobu a pěstování chmele.

„Bohužel se zatím nepodařilo získat peníze ani letos, ani loni, ale věřím, že letos se to ještě podaří. Adaptační opatření nelze bez peněz dělat, i když do něčeho už se zemědělci pustili,“ řekl viceprezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček.

Peníze půjdou na závlahové systémy nebo pěstování odolnějších plodin

Mezi opatření patří například změna osevních postupů, změna pěstovaných plodin, zavádění nových genotypů. „Jde také o změnu zakládání porostů, změnu ve zpracování půdy. Také je otázka vybudování závlahového systému, melioračních staveb. Je potřeba také navázat legislativní změny. Chybí zákon o půdě a pachtu, zákon o komplexním zemědělském pojištění. Je třeba také vytvořit předpoklad pro odbyt, což souvisí s přijetím zákona o marketingovém fondu,“ řekl Václav Hlaváček.

Aktuální mapa sucha
Zdroj: Intersucho

Ten vnímá očekávané změny jako výzvu a současně velkou příležitost pro české zemědělce. Podle Sobotky je potřeba analyzovat změnu poptávky po potravinách ve světě a hledat českou příležitost. „Musíme vědět, co je reálné a udržitelné pěstovat, a také musíme myslet na potravinovou bezpečnost. Musíme být mnohem opatrnější než v minulosti,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Opatření by se měla ideálně zavádět příští rok a pak po třech až pěti letech vyhodnocovat. „Uvidíme, jestli jsou užitečná a přínosná, aby se pak mohla plošně zavádět v celé republice,“ podotkl viceprezident agrární komory.