Bez zranění, ale s nepříjemnými vzpomínkami. Čeští turisté na Kosu zažili evakuaci a obří zpoždění

Uprostřed noci se ocitli pod širým nebem turisté v letovisku Kardamena na řeckém ostrově Kos, který postihlo zemětřesení. Na ostrově byly i zhruba dva a půl tisíce turistů z Česka. Někteří z nich hovoří o nepříjemném zážitku, ačkoli zdůrazňují, že dočasnou evakuaci neprovázela panika. Pro mnoho z nich to byla poslední noc dovolené. Páteční odlety do Prahy a Brna se však výrazně zpozdily. Turisté, kteří se vraceli do Prahy, čekali na letadlo devět hodin.

Z Hippokratova letiště na ostrově Kos odletěl krátce před sedmou večer místního času (18:00 SELČ) boeing s cestujícími, kteří se vraceli do Prahy. Ostrov opustili téměř přesně devět a půl hodiny po času pravidelného odletu. Jejich let QS 1127 postihla – stejně jako mnoho dalších – ranní uzavírka Hippokratova letiště po zemětřesení, které ostrov zasáhlo.

Podobně velké zpoždění měl ostatně i let z Prahy na Kos, ze kterého letadlo přecházelo na zpáteční cestu. Z Prahy odletěli před půl třetí odpoledne. „Původně plánovaný odlet letadla na Kos byl ve 4:50 v brzkých ranních hodinách,“ upozornila mluvčí společnosti Letiště Praha Marika Janoušková.

Cestující z Kosu po příletu na brněnském letišti
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Jen“ zhruba dvě a půl hodiny zpoždění měli naopak cestující, kteří využili let QS 1425 z Kosu do Brna. Jejich letadlo ovšem bylo jedno z prvních, které po zemětřesení odletělo. „Zpoždění zasáhlo circa 200 (českých) turistů na cestě z Kosu domů a 200 turistů na cestě na Kos,“ shrnul místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Češi v zasažené oblasti
Zdroj: ČT24/Asociace cestovních kanceláří

Nepříjemné zážitky, ale nic horšího

Ostrov Kos je mezi českými turisty populární. Do celého Řecka jich přijíždí každoročně přes čtvrt milionu a ostrov ve východní části Egejského moře, na dohled od turecké pevniny, je pro ně třetí nejoblíbenější destinací. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří byly na Kosu asi dva tisíce českých turistů s cestovními kancelářemi a kolem 500 dalších, kteří si cestu organizovali sami.

Otřesy výrazně postihly také turecké letovisko Bodrum, kde je ještě kolem 600 lidí z Česka. „Zhruba tři tisíce lidí (z ČR) mohlo být v kontaktu s tímto neštěstím,“ vyčíslil Jan Papež.

Čeští turisté v Řecku
Zdroj: ČT24/ACK

Přesto se Češi pravděpodobně dokázali vyhnout kritickým oblastem, kde lidé na Kosu utrpěli zranění nebo i umírali. Nikdo na palubě dvou českých letadel se tak nevracel se zraněním, s nepříjemnými vzpomínkami však ano. Turisté, kteří odpoledne přiletěli do Brna, popisovali, jak je kolem půl druhé ráno vzbudily silné otřesy, které hýbaly veškerým nábytkem. 

„Posunovalo to nábytek, polekalo to děti. Všichni vyběhli z hotelu, potom jsme noc trávili na lehátkách mimo budovy. Měli jsme obavy, že by mohlo dojít k narušení statiky,“ uvedl Lubomír Řežníček – jeden z cestujících, kteří odpoledne přistáli na brněnském letišti. Další pasažérka z letadla zpožděného téměř tři hodiny Věra Vlčková přiblížila, že „otřesy trvaly v mírných náznacích až do devíti hodin, v devět hodin jsme to cítili u snídaně naposledy“.

Mnoho turistů, kteří na řecký ostrov přijeli, zažilo zemětřesení poprvé. „Nejdříve jsem myslela, že je to náklaďák, ale to mě vyvedlo z omylu, že se začala pohybovat postel,“ popsala další turistka Jana Šejnohová. „Měla jsem velký strach,“ dodala. Podobně vnímala následky zemětřesení na turisty Linda Kulias – Češka, která na Kosu dlouhodobě žije. „Panika zavládla obzvláště mezi českými a slovenskými turisty, kteří na zemětřesení zvyklí nejsou. Ale hotely a hoteliéři to velmi dobře zvládali,“ míní.

Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří: Kos patří do první pětky zájmu českých turistů mezi řeckými ostrovy (zdroj: ČT24)

Podle studentky Barbory Hudečkové, která na Kosu pobývala s rodiči, byly otřesy výraznější ve vyšších poschodích hotelů. „Byli jsme ubytovaní ve třetím patře. Cítila jsem pohyb postele a v koupelně nám popadaly věci. Co ale vím, tak lidé ubytovaní v přízemí toto necítili,“ řekla, jak proběhla na Kosu poslední noc před návratem domů. „Dovolenou mi to nezkazilo, jelikož dnes odlétám, ale nic příjemného to nebylo,“ dodala.

Ji i mnoho dalších turistů na ostrově po zemětřesení evakuovali z hotelů. Evakuace proběhla v klidu, většina turistů se později mohla vrátit. Například Jan Fridrich s přítelkyní však nemohli zpět až do svítání. „Majitel hotelu nás začal evakuovat na ulici, kde jsme museli čekat,“ uvedl.

Nejvážnější následky mělo zemětřesení v hlavním městě ostrova Kos, kde také po propadu stropu v baru zemřeli švédský a turecký občan. Jinde byly důsledky mnohem mírnější. „Měli jsme pár rozbitých skleniček, houpal se lustr a vypadlo pár knih z knihoven. To se dalo rychle do pořádku,“ podotkla Linda Kulias.

Nepříjemnou tečkou pro rekreanty, kteří se měli ráno po zemětřesení vrátit domů, bylo i uzavřené Hippokratovo letiště a zpoždění. „Byla to docela divočina. Spousta lidí chtěla z ostrova utéct, autobusy jeden vedle druhého, nedalo se vystoupit,“ řekl jeden z vracejících se českých turistů. Někteří se proto ještě vrátili do hotelů, které opustili předčasně již v noci.

Hotely stojí, noví turisté přilétají

Podle mluvčího cestovní kanceláře Fischer Jana Bezděka ale nebyl žádný hotel, kde pobývali klienti společnosti, poničen. „Hotely na Kosu jsou stavěny tak, aby odolaly zemětřesení. Seismicky je to docela aktivní oblast,“ podotkl. Jiná skupina českých turistů však žádala o přestěhování kvůli obavám z narušené statitky jejich hotelu.

Funguje nicméně i infrastruktura, zemětřesení nemá vliv na dopravu, shodli se Jan Bezděk i Linda Kulias.

I přes živelní pohromu, která si v hlavním městě ostrova vyžádala nejméně dva lidské životy, turistická sezona na Kosu pokračuje. Podle Bezděka odlétají turisté bez jakýchkoli změn z Prahy a Brna na další pobyty. Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří dodal, že jen jednotlivci se rozhodli kvůli zemětřesení předčasně Kos opustit.