Českým občanem snadno a rychle. Dětem migrantů postačí prohlášení

Praha - Mladí cizinci by mohli mít od příštího roku snadnější přístup k českému občanství. Zákon připravovaný ministerstvem vnitra počítá s tím, že migranti, kteří v Česku dlouhodobě žijí a patří do tzv. druhé generace, budou moci získat státní občanství pouze prohlášením. K němu by měl stačit rodný list a potvrzení o trvalém pobytu.

Až doteď mohli občanství prohlášením získat jenom Slováci. Nově by teď mohla na občanství snadněji dosáhnout širší skupina mladých migrantů do 21 let. „Jedná se o cizince tak zvané druhé generace. To znamená, že jejich rodiče zde žijí, oni zde mají trvalý pobyt,“ informoval mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Krok ministerstva oceňují neziskovky pracující s migranty - i když některé z nich upozorňují, že hranice jedenadvaceti let je příliš nízká. „Určitě je to úprava, která posiluje integraci. Je to podpořeno i tím, že nová úprava umožňuje dvojí občanství, což je poměrně rozhodující pro hodně žadatelů,“ podotkla ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

V Česku žije asi 400 tisíc cizinců. Nejpočetnější skupinou jsou Ukrajinci, druhou příčku drží Slováci a třetí jsou Vietnamci. Právě ti také v Česku zůstávají ze všech cizinců nejdéle. Převážně na jejich děti by se také mohlo nové opatření vztahovat.

Mladí cizinci možná získají české občanství snadněji (zdroj: ČT24)