Tropická vedra v příštím týdnu budou jen výkyv. Deštivý má být i začátek srpna

Zachmuřený víkend s teplotami nad dvaceti stupni mají ve druhé polovině pracovního týdne vystřídat tropické dny s teplotami přesahujícími třicítku. Podle měsíčního výhledu, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, by se ale mělo jednat jen o krátkodobý výkyv – přelom července a srpna má být dokonce teplotně podprůměrný.

Teploty by měly postupně růst už od začátku nového pracovního týdne, byť zprvu jen zvolna. V pondělí má být mezi jedna a pětadvaceti stupni, na severu republiky se může přidat i déšť, během úterý se ale podle předpovědi bude postupně vyjasňovat a ve středu mohou denní maxima dosáhnout dvaatřiceti stupňů Celsia.

Ještě o stupeň tepleji bude ve čtvrtek, s jasnou oblohou rtuť vystoupá na devětadvacet až třiatřicet stupňů, tradičně vyšší teploty pak čekají jižní Moravu, kde mohou naměřit až pětatřicítku. Už během dne ale také začne v Čechách od západu přibývat oblačnost doprovázená přeháňkami a místy i silnými bouřkami.

Teplotní vývoj v následujících sedmi dnech
Zdroj: ČT24

Tepleji než příští týden v červenci už nebude

Ty by také měly napsat tečku za tropickým červencem. Už v pátek klesnou teploty o čtyři stupně, obloha bude oblačná až zatažená a teplotní propad se dá očekávat i ve zbytku měsíce. Podle měsíčního výhledu zveřejněného meteorology se mají na přelomu července a srpna dostat teploty pod dlouhodobý průměr, k tomu se přidají výraznější, nadprůměrné srážky.

„Protože na celkovém úhrnu budou mít největší podíl přeháňky a bouřky, lze očekávat dosti velké rozdíly ve srážkové bilanci mezi jednotlivými regiony,“ doplňují meteorologové. Průměrný úhrn srážek v Česku pro celé sledované období je 80 milimetrů.