Vlevo, nebo vpravo? Zelení rozhodnou na sjezdu

Praha - Konflikt o dalším směřování Strany zelených pokračuje. Stranické křídlo kolem Dany Kuchtové se opětovně postavilo proti politickým krokům Martina Bursíka a svolání stranickému sjezdu na letošní září. Zde chce Bursík mimo jiné omezit pravomoci druhého orgánu strany, Republikové rady. Kuchtová tento cíl označila za umlčování stranické opozice a sama se připravuje na převzetí role předsedy strany, o němž se má na zářijovém sjezdu také rozhodnout.

„Náš předseda má tendenci kritiky umlčet a zbavit se opozice,“ prohlásila Kuchtová v reakci na Bursíkovu myšlenku podřídit Republikovou radu strany přímo předsedovi. Orgán, v jehož čele stojí Olga Zubová, dosud existuje samostatně a v poslední době kritizuje kroky Bursíkova vedení. Nelíbilo se mu přistoupení na Julínkovu reformu zdravotnictví, přijetí radaru ani uznání kosovské nezávislosti.

Tuto situaci chce nyní Bursík změnit, argumentuje nevhodnou dvojkolejností zelených. Matěj Stropnický přitom připomíná, že Bursík dříve takto nemluvil: „On byl ten, kdo, když ve straně začínal, podporoval, aby Strana zelených měla dvojí vedení, širší a užší, a aby se rozhodovalo na co nejširších plénech.“

Bursík: Kuchtová jednala s Paroubkem o budoucí vládě

Sjezd proběhne 5. až 7. září a bude volit i nového předsedu. V souvislosti s tím přišly Lidové noviny s informací, že na Bursíkovu žádost uměle vzniklo několik stranických organizací, aby si tak dosavadní předseda zajistil podporu. Kuchtová sdělení potvrdila, Bursík jej odmítl. V září se přitom s největší pravděpodobností střetne právě s Kuchtovou. Spor mezi levicově orientovanou radou zastupované Zubovou, Stropnickým nebo Kuchtovou a pravicově orientovaným předsednictvem včele s Bursíkem je přitom hlavním problém zelených. Sjezd by měl rozhodnout i v tomto směru, vyprofilovat stranu a rozhodnout o jejím dalším směřování.

Martin Bursík ale varuje. Podle něj strana uspěla ve volbách proto, že si zakládala na své středovosti a levicová orientace zúží její koaliční potenciál. „Dana Kuchtová se v politice spojila s Matějem Stropnickým, koordinuje politiku, jednala i s Jiřím Paroubkem a bavili se o budoucí vládě,“ řekl Bursík v Otázkách Václava Moravce. „Jejich politický koncept krystalizuje na tezi, že program Strany zelených je neslučitelný s programem ODS, a že tudíž jediným koaličním partnerem zelených je sociální demokracie,“ dodal Bursík.

Dana Kuchtová
Zdroj: ČT24