Kraje dostanou 394 milionů na vyšší mzdy řidičů autobusů

Vláda schválila vyplacení příspěvku krajům na lednové navýšení mezd řidičů linkových autobusů. Prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) dostanou zhruba 394 milionů korun.

Fond krajům obvykle přispívá na rekonstrukce silnic nižších tříd. U peněz ale bude tentokrát uvedeno, že jsou v rámci dopravní obslužnosti určeny na mzdy řidičů.

„Větší finanční pomoc na opravy silnic druhých a třetích tříd uvolní krajům ruce na pokrytí nákladů na vyšší platy řidičů autobusů. Toto řešení jsme navrhovali už v únoru, kdy jsem prosazoval celkem čtyři miliardy korun na krajské silnice. Peníze už tedy kraje dávno mohly mít,“ poznamenal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Výdělky řidičů autobusů se nařízením vlády měly zvednout od ledna. Minimální mzdový tarif se zvýšil ze 71,60 na 98,10 korun za hodinu, tedy z 12 100 na 16 400 korun měsíčně. Za hodinu čekání mezi spoji pak měli řidiči dostat 88,30 místo 50 korun.

V řadě krajů ale řidiči slíbené peníze nedostali a začátkem dubna proto v pěti krajích uspořádali jednodenní stávku. Kraje naopak po vládě požadovaly za zvýšení mezd kompenzace.

Asociace krajů původně chtěla na mzdy řidičů 840 milionů korun, 5. května ale souhlasila s poloviční částkou. Se 420 miliony počítala asociace ještě v minulém týdnu, kdy oznámila dohodu s ministerstvem dopravy na zpracování materiálu pro jednání vlády.

Rozdíl zhruba 25 milionů korun představuje podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda příspěvek pro financování nárůstu mezd řidičů v Praze. „Hlavní město má specifické postavení, a budeme ho proto řešit ještě během prázdnin samostatně, v rámci financování komunikací nahrazujících Pražský okruh,“ uvedl.