Kauza usmrceného fanouška – zpěvák Blythe zproštěn obžaloby

Praha – Pražský městský soud dnes zprostil obžaloby amerického zpěváka Randyho Blytha. Žalobce ho vinil z usmrcení fanouška při pražském koncertu metalové kapely Lamb of God v roce 2010. Mladík tehdy vylezl na pódium, přičemž po střetu s Blythem spadl dolů, vážně se zranil na hlavě a později zemřel v nemocnici. Podle soudu ho ale Blythe nezranil úmyslně. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat.

Soudce Tomáš Kubovec uvedl, že se skutek popsaný obžalobou nestal - Blythe prý mladíka nestrčil dolů z pódia. Kubovec rovněž zdůraznil, že podle soudu je za tragédii trestně zodpovědný organizátor koncertu v klubu Abaton a částečně ochranka, kteří nezajistili bezpečnost na akci. Nechali údajně fanoušky vyskakovat na pódium a chyběla také bezpečnostní zóna před ním.

Osudný pád, při kterém se muž smrtelně zranil, totiž podle soudce ze strany zpěváka nebyl úmyslem mu ublížit. Zohlednil přitom i fakt, že přesně si okamžik po třech letech nepamatovali ani všichni svědci. „Pokud jde o skutková zjištění, někteří svědci dle názoru soudu nevypovídali to, co sami viděli, ale, a oni to sami připustili, to, co si přečetli,“ uvedl. Podle dnešního rozsudku se má zpěvákovi vrátit i osmimilionová kauce, na kterou se dostal z vazby.

Randy Blythe u soudu
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Svým verdiktem soud vyhověl návrhu obhajoby, která o Blythovo zproštění usilovala. Navrhovala také, aby se pozůstalí obrátili s žalobou například na pořadatele koncertu v klubu Abaton. Ochranka totiž podle advokátů chybovala, když nechala několikrát vylézt lidi na pódium, ačkoliv si to kapela nepřála kvůli bezpečnosti. Pozůstalé soud odkázal s nárokem na případné odškodnění na občanskoprávní soud.

Žalobce se odvolal

Žalobce pro zpěváka navrhoval pětileté vězení a proti rozsudku se na místě odvolal. Obhájce Randyho Blytha pak řekl, že zpěvák pravděpodobně dorazí i na odvolací soud. 

Policie zadržela zpěváka loni v červnu v Praze, kde měla jeho skupina koncertovat. Podle svých slov do té doby nevěděl o tragédii na svém předchozím vystoupení v české metropoli. Soud jej pak poslal do vazby. Blythe mohl odcestovat zpět do USA po pěti týdnech, když složil kauci.

Hlavní líčení začalo v únoru. Blythe, kterému hrozilo až desetileté vězení, se jej zúčastnil. Jako svědkové před soudem vystoupili členové ochranky i účastníci koncertu v klubu Abaton, kde se incident odehrál. Před soudem také hovořily znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie, které uvedly, že zpěvák není zvýšeně agresivní a netrpí poruchou osobnosti. Závěr projednání se setkal se značným zájmem českých i některých zahraničních médií, jednání sledovalo několik desítek novinářů.

Reportáž o Blythově soudu (zdroj: ČT24)