Dienstbier: Amnestie byla poslední kapkou

Praha – Prezident Václav Klaus se podle názoru senátora za ČSSD Jiřího Dienstbiera velezrady dopustil nejen při udělování amnestie, ale už dříve. Například, když odmítl ratifikovat Evropský stabilizační mechanismus nebo když odmítl jmenovat ústavní soudce, přestože mu to soud uložil. „Amnestie byla poslední kapkou, kdy se činy prezidenta, které jsou v rozporu s ústavou, nakumulovaly tak, že se skupina senátorů rozhodla podat trestní oznámení,“ vysvětlil situaci v rozhovoru pro ČT Dienstbier, podle něhož si prezident nemůže dovolit porušovat ústavu a zákony a porušovat tím zároveň svůj slib.

Jiří Dienstbier je jedním ze skupiny senátorů, kteří navrhli zažalovat prezidenta Václava Klause několik dní před koncem jeho mandátu pro velezradu. „Senát, který se staví do role ochránce ústavnosti, nemůže být nečinný v situaci, kdy tu shledává takové závažné porušení ústavy,“ uvedl Dienstbier. 

Důvodem pro podání žaloby pro velezradu je porušení celistvosti a svrchovanosti země nebo porušení demokratického řádu. A právě demokratický řád je tím, co měl podle Dienstbiera a dalších žalujících senátorů Václav Klaus porušit.

Jako příklad tohoto porušení uvedl Dienstbier nejmenování ústavního soudce, kdy Klaus ve správním řízení prohrál soud a bylo mu uloženo, aby do 6 měsíců vydal nějaké rozhodnutí – ať už pozitivní, nebo negativní, prezident ale rozhodnutí soudu nerespektoval. „Každý občan, proti kterému je vydáno nějaké soudní rozhodnutí, ho musí respektovat, tím spíše prezident republiky. Není možné, aby prezident soudem v podstatě pohrdal,“ myslí si Dienstbier, podle něhož tak prezident vysílá do společnosti signál, že právní stát neplatí a soudní rozhodnutí nejsou závazná. To je podle senátora ohrožením základů demokratického právního státu.

Jiří Oberfalzer (ODS)
Zdroj: ČT24/www.oberfalzer.cz

Oberfalzer: Žaloba je v rozporu s ústavou

Naopak senátor ODS Jiří Oberfalzer žalobu odmítá. „Senát má dodržovat ústavu a tato žaloba se do rozporu s ústavou dostává,“ myslí si Oberfalzer, podle jehož názoru se zastánci žaloby opírají o ustanovení, která vstoupí v platnost až 8. března. Podle současných ustanovení by podle jeho názoru musel prezident, aby mohl být žalován, jednat proti svrchovanosti a celistvosti našeho území nebo hrubě porušit demokratický režim. Toho se podle Oberfalzera a jeho kolegů z ODS Klaus nedopustil. „Jestli chtějí kolegové zpřesnit ústavu, měli by to udělat cestou návrhu ústavní změny, ne žalobou na prezidenta,“ uzavřel senátor.

Velezrada není vlastizrada

Senátor Jiří Dienstbier se domnívá, že pojem velezrada je doopravdy nešťastný, a to proto, že kvůli historickým událostem vyvolává jiné dojmy a jiné emoce, než jsou s tím institutem spojeny. Senátoři vycházejí z interpretace pojmu velezrada na základě zákona o Ústavním soudu, tvrdí Dienstbier: „Což jsou právě tři typy jednání: proti celistvosti, svrchovanosti nebo demokratickému řádu republiky. Přitom ten poslední případ porušení ústavních povinností prezidenta my ve všech těch pěti případech, které jsou v ústavní žalobě, nacházíme,“ vysvětlil situaci v ČT.

Senátor Oberfalzer tvrdí, že velezrady by se prezident dopustil, kdyby jednal s cizí nepřátelskou velmocí nebo kdyby vyhlásil výjimečný stav a zavedl nějakou totalitní úřednickou vládu navzdory parlamentu. Podle Dienstbiera ale Oberfalzer zaměňuje pojmy velezrada a vlastizrada. „Velezrada je něco jiného, zčásti jak to bylo řečeno, tedy proti celistvosti a svrchovanosti, ale i proti demokratickému řádu. Ale není to spojení s cizí mocí, to je vlastizrada jako trestný čin. Velezrada není trestným činem, je to speciální řízení proti prezidentu republiky, pokud se chová v rozporu s ústavou a se svým slibem,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT Dienstbier.

Rozhovor s Jiřím Dienstbierem a Jiřím Oberfalzerem (zdroj: ČT24)

Senát dnes rozhodne o tom, zda prezidenta Václava Klause pár dní před koncem mandátu zažaluje pro velezradu. Příslušný návrh podepsalo 28 senátorů, podání žaloby Ústavnímu soudu musí schválit nadpoloviční většina přítomných senátorů. Česká televize zjistila, že pro návrh je připraveno hlasovat 34 senátorů. Skupině senátorů z celého spektra vyjma ODS vadí nejen Klausova novoroční amnestie, ale třeba i odkládání podpisu unijní smlouvy o evropském stabilizačním mechanismu. Senátní organizační výbor už minulý týden návrh žaloby schválil a senátorům doporučil, aby hlasovali pro.

Velezradou je podle zákona o Ústavním soudu„jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu“. Trestem je ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt. Odsouzený prezident také ztrácí nárok na plat a požitky po skončení výkonu funkce.

Český prezident Václav Klaus se loučí
Zdroj: Mark Renders/Getty Images