Posun v Rathově kauze – policie ho navrhla obžalovat

Praha – Protikorupční policie předala žalobci návrh na obžalobu poslance Davida Ratha a jeho deseti spoluobviněných. Spis čítá celkem 103 svazků - zhruba 24 tisíc listů a dalších 24 tisíc listů příloh. Definitivně tak skončilo zhruba roční policejní vyšetřování, které vyvrcholilo Rathovým zadržením s údajným sedmimilionovým úplatkem. Poslanec a bývalý hejtman spolu s dalšími lidmi čelí obvinění, že manipulovali zakázky Středočeského kraje. David Rath vinu odmítá.

Dozorující státní zástupce Petr Jirát nyní bude muset celý spis přečíst. ČT24 sdělil, že obžalobu podá do konce března, maximálně první týden v dubnu. „Máme solidní důkazní materiál z hlediska prostorových odposlechů i telefonních odposlechů povolených řádně soudem, dále další listinné důkazní materiály a tři podrobné výpovědi jedné z obviněných v této kauze,“ uvedl Jirát.

Spis pak poputuje ke Krajskému soudu v Praze. Jirát odhaduje, že předseda senátu, který dostane Rathovu kauzu na starosti, bude potřebovat minimálně dva měsíce na to, aby se se spisem seznámil. Pak by měl nařídit hlavní líčení, které bude zřejmě trvat také několik měsíců. 

Státní zástupce Petr Jirát:

„Rath si řekl o úplatek přes 22 milionů korun, fyzicky převzal částku přes 16 milionů korun.“

Policie loni obvinila tehdejšího středočeského hejtmana Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Policisté ho zadrželi s krabicí, v níž byly peníze. Podle vyšetřovatelů šlo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Počátkem září sněmovna vydala Ratha ke stíhání také kvůli dalším údajným úplatkům. Rath je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice. Kromě Ratha jsou ve vazbě i další dva obvinění v kauze - ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, bývalý poslanec Petr Kott. 

Škoda, kterou Rath a jeho spoluobvinění způsobili, se podle Jiráta pohybuje v desítkách milionů korun. Jde o částky, které již stát a středočeský kraj vyplatily na některé zakázky. Skupina však bude podle něho obžalována také z pokusu získat zhruba 300 milionů z evropských dotací. Z těchto peněz však Evropská unie nic nevyplatila, kvůli stíhání bylo vyplácení zastaveno. Do celkové škody pak budou politikovi a jeho kolegům připočítány také výše úplatků.

Státní zástupce předpokládá, že zhruba do měsíce podá obžalobu k soudu. Odhaduje pak, že další měsíc bude trvat, než soud nařídí hlavní líčení. David Rath je ve vazbě už desátý měsíc. Je jisté, že ani v nejbližších měsících svou celu neopustí. Státní zástupce se totiž domnívá, že vazební důvody stále trvají.

Výběr událostí kolem Davida Ratha:

  • 14. května 2012 – Ratha zadržela policie na ulici v Rudné u Prahy, nedaleko domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Ještě ten den souhlasila s Rathovým zadržením předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).
  • 15. května 2012 – Rathovi bylo sděleno obvinění, policie začala stíhat i další lidi, a to za poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky (mj. exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou nebo šéfy dvou stavebních firem). Rath si údajně vzal úplatek za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Rath to popřel.
  • 16. května 2012 – Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele, a tím i na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD, poslanecký mandát si ale ponechal.
  • 5. června 2012 – Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním. Před hlasováním poslanci vyslechli jeho projev, v němž označil svou kauzu za připravenou politickou likvidaci nepohodlného kritika.
  • 18. července 2012 – Policie doručila do sněmovny další žádost o možnost stíhat Ratha pro pokračující trestný čin, a to přijetí úplatku. V žádosti jde o tři nové skutky, které se týkají nákupu zdravotnického vybavení pro krajská zařízení.
  • 7. září 2012 – Sněmovna Ratha vydala k dalšímu trestnímu stíhání.
  • 21. února 2013 – ÚS odmítl poslední z dosud podaných Rathových stížností. V pořadí sedmý podnět (všechny ÚS odmítl) směřoval proti rozhodnutí soudu, který ponechal politikovi jako jeden z důvodů vazebního stíhání možné pokračování v trestné činnosti. Rath zůstává ve vazbě.
  • 1. března 2013 – Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.