Nejvyšší státní zástupce podal dovolaní kvůli nepotrestání dvojice Číňanů za potyčku o tibetskou vlajku

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nesouhlasí s rozhodnutím soudů, které poslaly případ zcizené tibetské vlajky dvojicí Číňanů do přestupkového řízení. Podal proto dovolání k Nejvyššímu soudu. Případ se stal při návštěvě čínského prezidenta v Česku. Dvojice Číňanů vytrhla tibetskou vlajku demonstrantce a hodila ji do řeky.

Případ řešil obvodní soud pro Prahu 7 i pražský městský soud. Podle pravomocného verdiktu však nešlo o loupež ani jiný trestný čin. A to i s ohledem na mizivou hodnotu vlajky.

Zeman však má na věc jiný názor. U trestného činu loupeže není podle něj nezbytná majetková motivace, klíčová tedy není ani hodnota vlajky. „Podstatné zde je, že obvinění užili proti poškozené násilí, a to v úmyslu zmocnit se vlajky, jež byla ve vztahu k nim zjevně věcí cizí,“ stojí v dovolání.

Podle Zemana byl čin politicky motivovaný

Incident se odehrál loni v březnu při třídenní návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Návštěvu provázely protesty proti lidskoprávní politice Číny i potyčky. Číňan a Číňanka se pokusili vytrhnout demonstrantce vlajku, ta ji ale přitiskla k tělu a nechtěla pustit. O vlajku se pak přetahovali, nakonec se Číňanům podařilo vlajku ukořistit a vhodili ji do řeky.

Škodlivost činu zvyšuje podle Zemana jeho politická motivace. Číňané zasáhli do svobody demonstrantky projevovat své postoje k tibetské otázce. „Zohlednění zásahu do svobody vyjadřování by bylo na místě i za situace zcela opačné,“ zdůraznil nejvyšší státní zástupce.

Justice řešila přinejmenším jeden podobný případ, a rovněž ten skončil v přestupkovém řízení. Číňan Tung Ťiang-čching původně dostal za krádež tibetské vlajky peněžitý trest 15 tisíc korun, odvolací Městský soud v Praze ale trest zrušil a případ předal městskému úřadu.