Policejní inspekce obvinila dozorce a vězně z Mírova kvůli drogám

Mírov - Policejní inspekce rozkryla distribuční síť se zakázanými látkami, s největší pravděpodobností omamnými a psychotropními látkami a pravděpodobně steroidy, ve věznici Mírov. Kriminalisté zadrželi osm lidí, šest z nich obvinili. Trestní stíhání se týká dvou dozorců a ve stejném počtu vězňů a civilistů. Podle vyšetřovatelů se skupina podílela na obchodování s drogami a látkami s hormonálním účinkem. Jednoho z obviněných dozorců poslal soud do vazby. Ostatní s výjimkou vězňů vyšetřuje policie na svobodě.

Civilisty včetně vězňů obvinila policie z uplácení a nakládání s omamnými látkami a s látkami s hormonálním účinkem, dozorce navíc ze zneužití pravomoci. „Bylo zjištěno, že to měly být látky na podporu růstu svalové hmoty, což se prvotními testy i prokázalo,“ uvedla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.

Policie vyrazila o víkendu do věznice Mírov na základě pátrání, při kterém se ukázalo, že v káznici funguje distribuční síť. „Dlouhodobě a za úplatu dodávala zakázané látky, které za pomoci vězňů distribuovala mezi odsouzené,“ uvedla Sandorová. Systém byl údajně propracovaný, podrobnosti ale nechtějí kriminalisté z taktických důvodů sdělit. Při akci vyslechli kriminalisté řadu lidí a provedli desítky domovních prohlídek. Podle Sandorové se jim podařilo zajistit značné množství důkazů, například bankovní výpisy.

Důkazy o existenci distribuční sítě v Mírově měla policie už delší dobu. „Jednalo se o téměř rok připravovanou akci,“ uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek. Vzhledem k tomu, že během zásahu policisté objevili i další zakázané látky, bude vyšetřování na Mírově dále pokračovat.