Zemřel Eduard Zeman, exministr školství a zakladatel zemanovců

V neděli zemřel bývalý ministr školství a školský ombudsman Eduard Zeman. Bylo mu 69 let. Zprávu potvrdil předseda Strany práv občanů Jan Veleba. Zeman patřil mezi zakládající členy strany. Resort školství vedl v letech 1998 až 2002 ve vládě Miloše Zemana.

„Eduard Zeman zemřel v neděli večer v nemocnici. Zhruba půl roku bojoval s rakovinou. Pohřeb se podle rodiny uskuteční tuto sobotu v Českých Budějovicích,“ uvedl pro Frekvenci 1 šéf Jazzové sekce Karel Srp. Zeman patřil mezi aktivisty Jazzové sekce.

„Nejsou to ani dva týdny, kdy pan prezident telefonicky hovořil s E. Zemanem, aby ho povzbudil. Dnes přišla smutná zpráva. Čest jeho památce!“ napsal na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Eduard Zeman byl výrazným podporovatelem současného prezidenta.

„Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině a příbuzným bývalého ministra školství a prvního školského ombudsmana Eduarda Zemana,“ uvedl na Twitteru nový ministr školství Stanislav Štech.

Učitel a politik

Eduard Zeman se narodil 11. dubna 1948 v Mostě. Byl absolventem Pedagogické fakulty dnešní Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Později učil na základní škole a na gymnáziu, působil rovněž jako prezident Jihočeské pedagogické unie.

Eduard Zeman hostem Interview ČT24 (2014) (zdroj: ČT24)

V letech 1966 až 1970 byl Zeman členem KSČ. Do politiky se aktivně zapojil roku 1989 v Občanském fóru. V letech 1992 až 2006 byl poslancem za ČSSD a ve sněmovně zastával řadu funkcí.

V posledním volebním období pracoval mimo jiné jako místopředseda výboru pro vědu, kulturu, mládež a tělovýchovu. Dříve byl rovněž místopředsedou volební komise ve sněmovně.

Jako ministr prosazoval rušení víceletých gymnázií

V letech 1998 až 2002 byl ministrem školství ve vládě Miloše Zemana (tehdy ČSSD). Úřad vedl po celé čtyřleté období, což se z českých ministrů školství podařilo už jenom jeho nástupkyni z ČSSD Petře Buzkové. Během svého působení v této funkci na sebe Zeman upozornil například návrhem na postupné zrušení víceletých gymnázií.

Eduard Zeman jako ministr školství zahajuje školní rok (2008)
Zdroj: David Veis/ČTK

Tématy jeho jeho funkčního období byly nízké platy v resortu, nedostatek peněz na investice, změny v systému, jež souvisely s reformou veřejné správy, nový školský zákon nebo právě redukce školské sítě.

Za jeho působení vzbudila diskuse také zakázka na akci Internet do škol, kterou ministerstvo zadalo jediné firmě. Úředníci se tehdy odvolali na časovou tíseň. Později se ukázalo, že resort v projektu za sedm miliard nevýhodně investoval a plnění smluv nekontroloval. Podezření ze zmanipulování soutěže a korupce se ale nepotvrdilo.

První ombudsman pro školy

Jako vůbec první školský ombudsman působil na ministerstvu školství v letech 2014 až 2016, kdy ho vystřídal pedagog Slávek Hrzal. Jeho úkolem bylo řešit stížnosti, kterými se nemůže zabývat ministerstvo, ani Česká školní inspekce. Věnoval se třeba problému šikany ve školách.

Zeman dvakrát neúspěšně kandidoval do Senátu, poprvé roku 2006 za sociální demokracii v Českých Budějovicích, podruhé o čtyři roky později na Jihlavsku za Stranu práv občanů, do které vstoupil po odchodu z ČSSD.

Zastánce Miloše Zemana

Do ČSSD Zeman vstoupil v roce 1990 a v jejích řadách setrval až do roku 2009, kdy se na podzim stal členem přípravného výboru a později mluvčím Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ).

Eduard Zeman v roce 2017
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Na ustavujícím sněmu Strany práv občanů v březnu 2010 byl předsedou strany zvolen Miloš Zeman, který na funkci rezignoval po parlamentních volbách 2010, ve kterých se strana nedostala do sněmovny.

Strana práv občanů čelila kritice za to, že má množství vazeb na lidi spojované s tajnými službami či organizovaným zločinem. Například právě Zeman působil ve firmě svázané s Janem Jezberou, o kterého se dlouhodobě zajímaly české bezpečnostní složky.

Eduard Zeman byl také předsedou sdružení Přátelé Miloše Zemana, které si dalo za cíl propagovat názory Miloše Zemana a vrátit někdejšího předsedu vlády a sociální demokracie do veřejného života. Patřil mezi výrazné podporovatele kandidatury Miloše Zemana na prezidenta.