V sobotu zemřelo na silnicích devět lidí, policie nabádá k opatrnosti

Události: V sobotu zemřelo na silnicích devět lidí (zdroj: ČT24)

Celkem devět lidských životů si vyžádaly sobotní dopravní nehody. Letos je to vůbec nejvíce v jednom dni. Umírali při nich lidé v autech, motocyklisté, chodci i cyklisté. Dva lidské životy vyhasly v Pardubickém a také Libereckém kraji, jednu oběť si vyžádaly nehody v Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém, Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Policie se sílící vlnou odjezdů na prázdniny nabádá ke zvýšené opatrnosti.

V sobotu zemřel sedmadvacetiletý muž na dálnici D46 u Olšan na Prostějovsku, kterého srazila dodávka. Další, jednapadesátiletý chodec nepřežil střet s nákladním automobilem na silnici druhé třídy mezi obcemi Libel a Častolovice na Rychnovsku.

Smrtelná zranění utrpěl řidič u obce Lomnice na silnici ze Sokolova směrem na Kraslice, který narazil s autem do stromu. V severních Čechách zemřeli dva motorkáři – u Provodína na Českolipsku sedmapadesátiletý motocyklista a další v Ústí nad Labem. Automobilista zahynul při dopravní nehodě mezi obcemi Spálené Poříčí a Struhaře na Plzeňsku.

Cyklista zemřel v sobotu odpoledne u Suchého vrchu v Orlických horách. Večer nepřežil střet s autem chodec u České Třebové, uvedl policejní mluvčí Ondřej Zeman.

Červen přepíše dosavadní statistiku

Na Jablonecku zahynul večer po pádu z kola sedmapadesátiletý cyklista. „Muž pravděpodobně zemřel v důsledku pádu z elektrokola, o čemž svědčilo zranění na jeho hlavě. Cyklistickou přilbu cyklista nepoužil,“ sdělila krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. Okolnosti cyklistovy nehody nejsou podle ní jednoznačné. Policisté událost vyšetřují a pro upřesnění příčiny úmrtí cyklisty nařídili provést soudní pitvu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Dosud byl nejtragičtějším dnem na českých silnicích pátek 16. června, kdy zemřelo šest lidí. Z hlediska měsíců byl letos zatím nejtragičtější květen se 42 usmrcenými. Červen však tuto statistiku přepíše. Včetně soboty podle dostupných policejních čísel na silnicích zahynulo už 49 lidí. Nejméně lidí zemřelo v únoru – 28.

Nepozornost a přílišná rychlost

Již několik let se v podstatě nemění počet tragických nehod, při nichž dojde k vjetí do protisměru. Každý rok se jich stane zhruba 2 a půl tisíce, zemře při nich 80 až 90 lidí. „Řidiči velmi často podceňují pozornost, a to z toho důvodu, že vykonávají jiné činnosti. Telefonují, píší SMS, sledují notebooky,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. V případě nepozornosti přitom stačí pouhé dvě vteřiny a řidič se ocitne v protisměru.

Nejčastější oběti nehod
Zdroj: ČT24

Další z nejčastějších příčin tragických dopravních nehod je nepřiměřená rychlost. Ročně se stane téměř 15 tisíc takových kolizí, umírá při nich i více než 280 lidí ročně. Nejčastěji řidiči jezdí rychleji, než je povoleno, na rovných úsecích. Pak přijde mírná zatáčka a potíže s řízením. Obvykle podobné tragické nehody zaviní řidiči s praxí do pěti let.