Babišova vize: Češi by měli mluvit plynně anglicky a také umět programovat

Představení knihy Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v Praze oficiálně představil vizi Česka do roku 2035. Při jejím sestavování se prý inspiroval Janem Antonínem Baťou. V dlouhodobých plánech píše třeba o stavbě vysokorychlostní železnice a dálnic, o omezení počtu poslanců nebo o zavedení přímé volby starostů.

Šéf ANO chce také zlepšit dostupnost zdravotní péče a zajistit, aby průměrné důchody dosahovaly 70 procent průměrné mzdy. Píše i o potřebě omezit byrokracii pomocí digitalizace státní správy nebo o podpoře sportu a kultury.

Babiš na brífinku uvedl, že nápad s vytvořením vize měl on, na sepsání knihy se ale podílely desítky lidí. Inspiraci pro některé části Babiš čerpal i od příspěvků zhruba 30 tisíc lidí, kteří se zapojili do internetového projektu „Chceme lepší Česko“.

Omezení počtu poslanců a přímá volba starostů

Ve své publikaci se věnuje i reformě politického systému. Mluvil například o omezení počtu poslanců a počtu ministerstev. Také chce zavést přímou volbu starostů, kteří by se neopírali o volené radní, ale o profesionální úřednický aparát. „Jsou tam úředníci a lidé si zvolí starostu, a ten tu obec, to město bude řídit jako rodinnou firmu. Lidi na něj uvidí a potom ho za čtyři roky možná zvolí znovu, nebo ho nezvolí,“ řekl.

Vedle toho Babiš ve zhruba 300stránkové publikaci píše, že by za 18 let Česko měla propojit moderní dopravní infrastruktura a že v energetice by měla země spoléhat na jadernou energii a obnovitelné zdroje. Budoucnost podle něj bude vyžadovat, aby Češi mluvili plynně anglicky a většina z nich uměla programovat.

Babiš zmínil také potřebu zvýšit investice. Kvůli tomu by prý měl vzniknout registr potřebných investic, do kterého by starostové vkládali své požadavky a na jehož základě by stát určoval, kam své prostředky vloží.

ANO chce snížit daň z příjmu a upravit pravidla EET

Příští týden představí hnutí ANO svůj volební program pro oblast daní. Jeho součástí bude podle Babiše snížení daní z příjmu u fyzických osob či úprava pravidel pro EET. „Naše strategie je snižovat daně pro fyzické osoby. Také chceme vyřešit superhrubou mzdu, řešit DPH,“ řekl Babiš. Hnutí chce také zachovat určitou míru daňové progrese a provést revizi daňových výjimek.

V rámci EET Babiš uvažuje o úpravách pro třetí a čtvrtou vlnu, které se mají spustit až po volbách. „Budeme navrhovat snížení DPH na některé činnosti. Jsou tady nějaké výjimky, mohu prozradit prodej vánočních kaprů při řádném nahlášení předem, že se nebude evidovat,“ dodal šéf ANO. 

Na slavnostní představení knihy dorazilo několik politiků hnutí ANO. Mezi asi šesti desítkami hostů byli mimo jiné ministři spravedlnosti a dopravy Robert Pelikán a Dan Ťok, pražská primátorka Adriana Krnáčová nebo poslanec Bohuslav Chalupa.