D1, D3 i pražská magistrála. Prázdniny znepříjemní uzavírky nové i stávající

UDÁLOSTI: Těžko na mapě republiky hledat region, kterému by se uzavírky vyhnuly (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát představil plán prázdninových uzavírek silnic v metropoli. Ukazuje, že jezdit autem po Praze nebude v létě snadné. Omezení budou na magistrále, Jižní spojce, ulici K Barrandovu, v Evropské či Vídeňské. Zahanbit se ale nedá ani Ředitelství silnic a dálnic. To bude pokračovat v modernizaci dálnice D1 či pracech v jižních Čechách, kde se silnice I/3 před Českými Budějovicemi pozvolna mění v dálnici.

Dopravní omezení v Praze se letos v létě dotknou celé řady vytížených ulic. Provoz na Severojižní magistrále bude – kromě pokračování dlouhodobého omezení na Nuselském mostě – již od 26. června ovlivňovat výrazné omezení na křižovatce Legerovy s Vinohradskou ulicí. V Legerově budou před křižovatkou k dispozici pouze dva pruhy místo obvyklých tří.

V srpnu pak začnou uzavírky jízdních pruhů ve Wilsonově a Mezibranské. Omezení ve Wilsonově souvisí s frézováním vozovky na křižovatce U Bulhara pod magistrálou, která je jedním z citlivých míst pražské dopravy – sjíždějí se na ni auta hned z pěti směrů.

Křižovatka U Bulhara
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

Zároveň ale budou uzavírky i na mnoha další extrémně vytížených místech města, ačkoli pražský radní pro dopravu Petr Dolínek ujistil: „Akce jsou koordinovány tak, aby se vyloučil souběh prací na paralelních komunikacích, aby při jejich realizaci byl negativní dopad na plynulost dopravního provozu co možná nejmenší.“

Tisková konference: Omezení v létě dopadnou na MHD i automobilovou dopravu (zdroj: ČT24)

V červenci se bude pracovat na nájezdové rampě na Barrandovský most či na Lanovém mostě na Jižní spojce. V srpnu bude úplně uzavřený krátký úsek Vídeňské mezi ulicemi K Výzkumným ústavům a K Zeleným domkům. Uzavírky budou také na nábřežích Kapitána Jaroše a Edvarda Beneše od křižovatky s ulicí Dukelských hrdinů k Čechovu mostu. Již dříve označil radní pro dopravu za „bolestné“ omezení v Patočkově mezi Brusnicí a Střešovickou. Opravovat se ale bude i Plzeňská, Evropská či K Barrandovu. Po ní se bude během prací jezdit obousměrně v jednom jízdním pásu.

K nejvýznamnějším uzavírkám zařadila Technická správa komunikací také opravu Kunratické spojky, kde se bude jezdit mezi Vídeňskou a Libušskou pouze jednosměrně či uzavírku pro osobní auta v části Náchodské ulice. Ve svém „top 10“ uzavírek však uvádí na prvním místě zmíněné uzavírky ve Wilsonově ulici.

Nikoli v režii TSK, nýbrž Ředitelství silnic a dálnic pak bude probíhat rekonstrukce Pražského okruhu mezi křižovatkami s dálnicemi D5 a D6.

„Bude to určitě velmi náročné na klid řidičů. V horkých dnech bude potřeba se na to připravit, soustředit. Nebo se tomu místu vyhnout,“ poznamenal Petr Dolínek k chystaným letním uzavírkám.

Potíže na malém okruhu v Brně i na východě Olomouce

Ani v dalších velkých městech nebudou mít motoristé v létě na růžích ustláno. V Brně pokračují práce v severní části Malého městského okruhu mezi Žerotínovým náměstím a Kolištěm. Vážné dopravní komplikace působila uzavírka již v minulých měsících a pokračovat bude až do konce září. Největší omezení, které v Brně na přelomu června a července nově začíná, je částečná uzavírka kruhového objezdu ve Štolcově ulici před psychiatrickou léčebnou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Opravy významných ulic začnou počátkem července v Liberci. Do další fáze postoupí oprava ulice Dr. Milady Horákové, v úseku mezi ulicí U Opatrovny a Fügnerovou bude uzavřen jeden pruh. Až do srpna navíc pokračuje i uzavírka ulice Dr. Milady Horákové u křižovatky s Čechovou ulicí. Úplná uzavírka bude od 10. července také v Broumovské ulici. K tomu je potřeba přičíst uzavírky již probíhající. Jde zejména o výrazné omezení provozu na silnici I/35, kde se jezdí obousměrně v jednom jízdní pásu. Je proto také uzavřený sjezd ve směru od Prahy na Košickou ulici. V Sokolské ulici se potom jezdí jednosměrně.

Oprava třídy Dr. Milady Horákové probíhá druhým rokem
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

V Ostravě naopak „jen“ pokračují již probíhající práce. Jde zejména o uzavírku jízdního pruhu na Rudné, opravy v Plzeňské či omezení v Českobratrské. Podobná je situace v Českých Budějovicích, kde od pondělí probíhá oprava Lidické třídy. Zůstává sice obousměrně průjezdná, ale jsou uzavřeny boční ulice, není možné ani odbočit doleva do Šumavské.

Tradiční problémy na D1 a D2, nové tam, kde bude D3

Přestože jsou ulice velkých měst nejvytíženějšími komunikacemi v Česku, jezdí po nich vesměs přes 50 tisíc aut denně, místy i přes 100 tisíc, zpoždění nebývají ani při větších uzavírkách tak velká jako ta, která mohou vzniknout například na dálnicích.

I na nich bude o prázdninách řada uzavírek. K nejkritičtějším místům bude již tradičně patřit dálnice D1, kde pátým rokem pokračuje modernizace v několika úsecích mezi Mirošovicemi a Kývalkou. Letos je situace z hlediska rozkopané délky dosud nejhorší. Pracuje se na sedmi úsecích naráz v celkové délce 46 kilometrů.

obrázek
Zdroj: ČT24

V srpnu by navíc měly začít práce ještě na dalším, téměř devítikilometrovém úseku u Mirošovic a možná i na čtrnácti kilometrech u Humpolce. Na druhé straně by měla na přelomu července a srpna skončit modernizace dálničního úseku u Devíti křížů. Pokud by potom začaly práce na obou očekávaných místech, bylo by naráz rozkopaných osm úseků v celkové délce 63 kilometrů.

Skončit by naopak měla již před prázdninami uzavírka mezi Brnem a Holubicemi, takže letité vleklé potíže v úseku D1 před Vyškovem budou minulostí. Až do konce července ale hrozí zdržení na severomoravské části D1 mezi 204. a 210. kilometrem.

Dlouholetá oprava pokračuje také na dálnici D2, kde se jezdí ve zúžených jízdních pruzích mezi 1. a 3. kilometrem a bude to tak až do poloviny srpna. V polovině července by ale měla skončit oprava mostu nedaleko hustopečské křižovatky.

Toho, kdo pojede v létě například z Prahy (nebo třeba Ústí nad Labem) do Chorvatska či jižního Rakouska a rozhoduje se, zda pojede přes Moravu po D1 nebo přes jižní Čechy po silnici I/3, jistě nepotěší, že na jihočeské trase také budou čekat komplikace. Letos začaly práce na rozšíření silnice severně od Českých Budějovic, která byla již v 90. letech přeložena do trasy budoucí dálnice, ale dosud se po ní jezdilo pouze v polovičním profilu.

Řidiči na to často doplácejí kvůli výraznému omezení u Ševětína a od července navíc musí počítat s tím, že je mohou zdržet i opakované krátkodobé uzavírky mezi Ševětínem a Borkem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ani souběžná trasa po dálnici D4 nenabídne jistotu cesty bez zdržení. Po celé prázdniny a ještě během září budou pokračovat práce u Mníšku pod Brdy. Trvá i dlouhodobé omezení u Dubence, kde vzniká prodloužení dálnice.

Ve zúžených jízdních pruzích se potom bude již od 29. července jezdit po silnici pro motorová vozidla I/35 mezi Turnovem a Libercem. Silničáři nechají vyměnit svodidla v úseku od jeřmanické křižovatky u Turnova až po Rádlo.

V zahraničí není lépe

Již dříve varoval Ústřední automotoklub také před některými dopravními komplikacemi, které číhají za hranicemi. Ten, kdo zamíří z Brna například do Chorvatska přes Vídeň, musí počítat jednak s tím, že by se mohl zdržet za hranicemi, kde se staví dálnice, a také ve Vídni, kde se opravuje most na dálnici A2. „Hlavně v dopravní špičce se proto očekávají komplikace,“ varoval mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Další omezení je asi 30 kilometrů jižně od Vídně, u města Wiener Neustadt.

Opravy dálnice A10 potom komplikují i cestování mezi Villachem a Salcburkem a několik omezení je i na A9 mezi Lincem a Štýrským Hradcem. Ten, kdo míří přes Rakousko do Chorvatska, měl by počítat s možným zdržením mezi Ptují a přechodem Macelj, kde probíhají stavební práce. Už tradičně pak bývají zácpy také okolo chorvatské metropole Záhřebu.