Výročí: Generál Píka varoval před bolševickým zlem. Komunisté ho zavraždili

Pietní shromáždění k uctění památky generála Heliodora Píky (zdroj: ČT24)

Před šedesáti osmi lety, 21. června 1949, zavraždili komunisté generála československé armády Heliodora Píku. Jeho památku si lidé připomněli při pietním shromáždění v Praze. Generál Píka byl po komunistickém puči v roce 1948 zadržen a ve vykonstruovaném procesu uznán vinným ze špionáže a vlastizrady. Oběšen byl na dvoře věznice v Plzni na Borech. Tento případ je historiky označován za první justiční vraždu, které se komunistický režim instruovaný Moskvou v Československu dopustil.

„Jsou to československé dějiny, na které nejenže nejsme pyšní, ale bojíme se toho, co se stalo, protože víme, že viníci dodnes nejsou potrestáni,“ uvedla po skončení piety místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

Nevypořádaná minulost

Zdůraznila, že komunističtí prokurátoři si zlovolně vymýšleli monstrprocesy a lidí, kteří byli hrdí, silní a odvážně sloužili demokratickým principům republiky, se režim takovým způsobem zbavoval.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Myslím si, že to je část dějin, která bude ještě potřeba otevřít. Hlavně pro současnou a budoucí generaci, protože pamětníků ubývá a my jsme se s touto minulostí ještě nevypořádali,“ sdělila Miluše Horská. „My ani nevíme, kde všechny oběti komunistických zločinů leží. Zřejmě bude potřeba otevřít i masové hroby. Jsou to hodně smutné dějiny. Proto musíme nazývat věci pravými jmény.“

Podle prvního zástupce náčelníka Generálního štábu Jiřího Balouna byl Heliodor Píka člověkem mnoha výrazných charakterových vlastností, jako byla odvaha, čest, odhodlání hájit pravdu, na kterých stál až do posledního dne svého života. Což jsou podle Jiřího Balouna vlastnosti, které Čechům v historii i v současnosti často chybí.

Benešem nevyslyšen

Generál Píka byl velkou autoritou v armádě. Byl vojákem už za doby československých legií v závěru 1. světové války v Rusku. Po vzniku samostatné republiky pomáhal utvářet novou armádu a během 2. světové války působil u československých jednotek formovaných na území Sovětského svazu.

Už tehdy varoval Edvarda Beneše v Londýně před stalinistickou hrozbou. Zůstal však nevyslyšen. „Jedním z důvodů, proč komunisté generála Píku zavraždili, byla nepochybně skutečnost, že odkrýval pravdu o bolševickém nebezpečí a stál si za ní za všech okolností,“ uvedl Jiří Baloun.