Zeman podporuje Kalu jako šéfa NKÚ

Praha – Zvolený prezident Miloš Zeman by si přál, aby Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) vedl Miloslav Kala, jeho nynější viceprezident. Kala to uvedl poté, co Zemana navštívil v jeho kanceláři v Loretánské ulici. Zeman před nástupem do funkce pokračuje v jednáních, sešel se také s předsedou sdružení nájemníků Milanem Tarabou nebo Františkem Čubou, někdejším předsedou JZD Slušovice.

„Bavili jsme se o tom a myslím si, že můžu připustit, že mi fandí, ale musíte se zeptat jeho,“ odpověděl Kala na otázku, zda Zeman podporuje jeho jmenování do čela úřadu. Kala také budoucímu prezidentovi přinesl „plnou tašku“ výročních zpráv NKÚ.

Instituce je už více než rok bez prezidenta, parlamentní strany se ale zatím nedokáží shodnout na žádném jméně. Kala, který úřad dočasně vede, je nominantem ČSSD, ODS navrhla svou poslankyni Zdeňku Horníkovou a TOP 09 bývalou náměstkyni ministra financí Danu Trezziovou. Kandidátem KSČM je poslanec Vladimír Koníček. VV by chtěly mít v čele NKÚ svého poslance Josefa Novotného.

NKÚ je bez šéfa od loňského února, kdy ve funkci skončil František Dohnal. Soud ho totiž pravomocně odsoudil za to, že poslancům odmítl poskytnout podklady pro prověrku úřadu.

Jméno šéfa kanceláře Zeman zatím tají

Kromě Kaly se Zeman sešel i s předsedou sdružení nájemníků Tarabou. Probírali spolu legislativu v bytové politice, nabídka případné spolupráce prý nebyla na pořadu dne. Naopak „strůjce slušovického zázraku“ František Čuba by měl Zemanovi radit v otázkách zemědělství a hospodářství. O spolupráci s Čubou, který nyní působí jako radní za SPOZ ve Zlínském kraji, mluvil Zeman už před volbami, Čuba to ale dosud nepotvrdil.

Nastupující prezident už také ví, kdo povede jeho prezidentskou kancelář. Jméno budoucího kancléře ale zatím neřekl. Média dosud spekulovala o předsedovi SPOZ Vratislavu Mynářovi; toto jméno nechal Zeman bez komentáře. Nového kancléře „zacvičí“ dosavadní Klausův kancléř Jiří Weigl, který bude na Hradě působit dva až tři měsíce po Zemanově inauguraci. 

Včera se Zeman sešel s předsedou horní komory parlamentu Milanem Štěchem (ČSSD) a také s Janem Fischerem. Neúspěšný prezidentský kandidát přišel Zemanovi osobně pogratulovat k vítězství.

Zeman si vybírá spolupracovníky (zdroj: ČT24)

Zeman bude slavnostně uveden do úřadu za necelé tři týdny, 8. března. Nejvyšší správní soud dnes také potvrdil Zemanovo vítězství ve volbách, když nevyhověl ani jedné z celkem 109 stížností na prezidentské volby. Stěžovatelé se mohou ještě obrátit na Ústavní soud, případné stížnosti už ale nemají přímý vliv na Zemanův nástup do funkce.