Vážně popálené děti získávají sebevědomí na kurzu přežití

Popáleným dětem pomáhá kurz přežití (zdroj: ČT24)

V Česku se každoročně vážně popálí šest set dětí. Zvládnout následnou rehabilitaci, ale i překonat předsudky okolí, jim pomáhá organizace Bolíto. Pro náctileté pořádá například kurz přežití, který jim má pomoci zvednout sebevědomí.

K úrazu mnohdy stačí jen chvilka nepozornosti nebo neopatrnost. U malých dětí pak mohou být následky velmi vážné. Jan se například před čtrnácti lety popálil horkým čajem.

„Na stole jsme měli konvici. Kousek od ní byla stolička a mě nenapadlo nic lepšího než na ni vylézt a čaj na sebe zvrhnout,“ popsal úraz, který si nepamatuje. Měl poraněný krk, ramena a plíce. Nyní už chodí jen jednou za dva roky na kontroly.

Podle místopředsedkyně sdružení Bolíto a zároveň vrchní sestry Kliniky popáleninové medicíny FNKV Lenky Šetelíkové si děti musí nejprve zvyknout na to, že mají jizvy a něčím se odlišují: „Kolektivy dětí jsou svým způsobem strašně zlé.“

Kurz přežití se proto snaží dodat mladým lidem sebevědomí. Program připravili bývalí členové speciálních složek, kteří trénují profesionály i laiky. „Dětem jsme ho nastavili na míru, aby se podívali, čím si může frekventant v kurzu projít,“ uvedl instruktor Anti Terror Academy Michal. Učí se tak například běhat přes překážky nebo zacházet se zbraněmi.

Podle Šetelíkové kurz dětem velmi pomáhá: „Dokáží se vyrovnat s tím, že mají nějaké postižení. Holky ho neschovávají, chodí v hezkých šatech.“ Potvrzuje to i Karolína, která na sebe ve třech letech zvrhla vroucí polévku. „Ukázalo mi to, čeho jsem schopná. Nakoplo mě to,“ řekla ČT.

Organizace Bolíto pomáhá dětem s popáleninami už od roku 2003. Každoročně pro ně pořádá několik akcí.