Když už ven, tak s brýlemi a krémem. Ozonová vrstva klesne až o pětinu

Množství ozonu může v následujících dnech klesnout až o pětinu. Zejména tento čtvrtek a v neděli by se proto podle meteorologů měli lidé chránit před sluncem právě kvůli slábnoucí ozonové vrstvě, která brání dopadu ultrafialového záření na Zemi. Obzvláště kolem poledne by měli omezit pobyt venku, případně se před sluncem chránit.

Množství ozonu nad Českem má kolísat mezi normálním a mimořádně nízkým stavem. Ve srovnání s běžnou situací může být ozonu až o pětinu méně.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Meteorologové proto doporučují kvůli zdravotnímu riziku omezit kolem poledne pobyt venku. Před škodlivými důsledky ultrafialového záření se lidé mohou chránit opalovacím krémem s ochranným faktorem alespoň 30 a použitím slunečních brýlí s UV filtrem.

  • UV index v Česku měří tři stanice, v Hradci Králové, Košeticích na Pelhřimovsku a Kuchařovicích na Znojemsku. Hodnota UV indexu je podle rozsahu členěná od nízkého stupně rizika (do dvou bodů) po extrémní riziko, kdy index přesahuje 11 bodů. Aktuální hodnotu UV indexu zveřejňuje ČHMÚ na svých stránkách.

Ultrafialové záření se skládá ze tří složek - typu A, B a C. UVC záření na Zemi prakticky nedopadá a je zadrženo ochrannou vrstvou ozonu. UVB záření způsobuje spálení kůže, ale neproniká sklem. UVA záření je zodpovědné za předčasné stárnutí pokožky a proniká i sklem. UVA a UVB, každý typ záření svým podílem, stojí i za rozvojem různých typů kožní rakoviny.