VV: „Kalouskomat“ hráčům vypočte, za jak dlouho budou na dně

Praha - Věci veřejné podají trestní oznámení na ty členy vlády, kteří loni podpořili povolení hracích automatů. Podle předsedy strany Radka Johna mohli porušit zákon, když loni v květnu hlasovali proti nápravě údajného porušování loterijního zákona. Pokud vláda nebude konat, podají VV trestní oznámení během několika dnů. Strana dnes spustila i aplikaci Kalouskomat, která má lidem ukázat, jak rychle je hrací automaty připraví o všechny peníze. Namísto tradičních symbolů mohou lidé roztočit podobizny předních českých politiků. Ministerstvo financí tvrzení VV o porušování zákona odmítlo a označilo za nepravdivé.

Trestní oznámení na členy kabinetu je podle Johna krajním řešením: „Máme tu zkušenost, že když se objeví tato možnost, tak vláda koná.“ Předseda VV podle svých slov stále věří, že vláda trestní oznámení svou činností předejde. Náprava by jí podle něj zabrala „pět minut“. Ministerstvo financí podle strany za souhlasu vlády porušuje loterijní zákon. Nerespektuje zákaz umístění automatů v blízkosti škol a u některých videoterminálů povoluje až tisícikorunové sázky. Na nezákonný postup už přitom několikrát upozorňoval i ombudsman Pavel Varvařovský.

Vláda už měla problém několikrát na stole, stále ale podle VV reálné kroky k nápravě nepodniká. V minulosti slíbila dohlédnout na dodržování normy, když přijala usnesení, kterým ministerstvu financí uložila nápravu. V květnu loňského roku ale podle VV úkol ministerstvu zrušila. Tím se ministři, kteří byli pro, mohli podle Johna dopustit trestného činu neplnění povinnosti úřední osoby.  

John: Aktivní gambler odchází za čtyři hodinky hry s dluhem jeden milion korun

Ministerstvo financí ale proti tvrzení Věcí veřejných „důrazně protestuje“. To, že by podporovalo hazard, je podle jeho tiskového prohlášení lží. Za uplynulý rok se podle resortu podařilo snížit počet videoterminálů téměř o třetinu, zrušeno bylo prý asi 20 000 povolení. Úprava limitů herních zařízení je podle úřadu řešena v návrhu nového zákona o provozování sázkových her.

Vyjádření ministerstva financí:

„Ministerstvo financí v současné době vede stovky správních řízení, jejichž předmětem je posouzení souladu vydaných povolení s vyhláškami obcí… Pokud jde o úpravu limitů technických herních zařízení, je tato otázka řešena komplexně legislativní cestou, a to v návrhu nového zákona o provozování sázkových her, který je postaven na principu technické neutrality a odlišností limitů pouze v závislosti na společenské rizikovosti herního prostoru.“

Loterijní zákon například umožňuje maximální výši sázky 50 korun, u videoloterijních terminálů (VLT) povolovaných ministerstvem se ale částka mohla vyšplhat až na 1 000. Na druhou stranu maximální výši prohry u VLT ministerstvo stanovilo na částku 252 000 korun za hodinu, ačkoliv loterijní zákon připouští prohru nejvýše 10 000 korun. „Aktivní gambler tak za čtyři hodinky hry odchází s dluhem jeden milion korun, a to zcela proti zákonu,“ upozornil John a zmínil i negativní sociální dopady herní závislosti, kterou u nás podle něj trpí kolem 100 000 lidí.

„Za posledních pět let sázky vložené na videoloterijní terminály mimo kasina stouply o miliardy, tedy zjednodušeně lze říci, že ministerstvo financí přeneslo masivní objemy sázek z prostředí, které podléhá zákonu proti praní špinavých peněz, do prostředí, která mu nepodléhají,“ uvedl už dříve právník Jiří Oršula.

Aplikací Kalouskomat chtějí VV upozornit na nebezpečí hracích automatů. „Kromě vidiny vysoké výhry mnohem pravděpodobněji přijdete o všechny své peníze. Za jak dlouho? Instalujte si Kalouskomat pro Android, který simuluje automat umístěný v herně, a uvidíte!“ píše strana na svém webu. Stačí zadat měsíční výdělek a aplikace následně ukáže, za jak dlouho budou lidé bez peněz: „Masochisté si mohou vybrat z klasických automatů VHP a také novějších, mnohem větší výhru slibujících, videoterminálů IVT.“ Jako bonus lidé uvidí srovnání rychlosti utracení jejich výplaty oproti výplatě ministra Kalouska, „který vesele jednu hernu za druhou povoluje“.

Videoloterijní terminály jsou na rozdíl od běžných automatů připojené přes internet k centrálnímu serveru, který generuje náhodná čísla a řídí průběh hry. Hráčům obvykle dávají šanci na vyšší výhru, někdy ovšem za cenu vyššího vkladu.

Brífink VV k hazardu (zdroj: ČT24)