Pojišťovnám se nelíbí zdravotnické výdaje. Nemocnice prý pozřou příliš peněz

Jednání o zdravotnických výdajích se zadrhává, pojišťovnám peníze nestačí (zdroj: ČT24)

V českém zdravotnictví se vyjednává o rozpočtu na příští rok a podle zástupců zdravotních pojišťoven jsou rokování složitější než v uplynulých letech – situaci prý komplikují vládní sliby na zvyšování platů v nemocnicích, které odčerpávají peníze pro jiné sektory, například praktiky. Podle šéfa resortu Miloslava Ludvíka (ČSSD) ale prostor k prosazení svých požadavků dostanou všechny segmenty.

Na první pohled se přitom zdá, že je české zdravotnictví v relativně dobré finanční kondici, protože množství prostředků v systému veřejného pojištění roste – příští rok přibude oproti letošku víc než dvanáct miliard.

„Růst výběru pojistného, to znamená ta část, která vzniká tím, že se vám zvýší plat, a zaplatíte tak víc i na zdravotním pojištění, by měl přinést devět miliard korun. K tomu počítáme s třemi a půl miliardami, které jsou na státní pojištěnce,“ rozpočítává bonusové příjmy šéf resortu Ludvík.

Na platbách pro příští rok se ale s pojišťovnami dokázaly dohodnout jenom tři obory: stomatologie, gynekologie a radiodiagnostika. V dalších oblastech tuzemské péče o zdraví vládne nesouhlas, což potvrzují i zástupci pojišťoven. „Dohadovací řízení nemělo výsledek, jaký bychom očekávali. Oproti minulému roku jsme se letos dohodli s polovinou segmentů,“ říká ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

První housle nemocnic

Podle Svazu zdravotních pojišťoven za obtížnou situací stojí především politika Sobotkovy vlády. Kabinet v dubnu schválil zvýšení plateb za státní pojištěnce – tedy děti, seniory a nezaměstnané. Platba na jednoho pojištěnce příští rok stoupne o 49 korun na 969 korun měsíčně. Do zdravotnického systému to přinese tři a půl miliardy korun, které mají aspoň zčásti pokrýt zvyšování zdravotnických platů.

Kvůli početným odchodům lékařů a sester z českých nemocnic do zahraničí (zejména do Německa) nebo do soukromých praxí mají zdravotníci v tuzemských špitálech od ledna dostat přidáno deset procent, což rozpočet zatíží o osm miliard, na dvoutisícové navýšení platů se pak mohu těšit i sestry, které pracují ve směnném provozu u lůžka (náklady + 2,5 miliardy).

To, že nejvíc peněz získají příští rok nemocnice, považuje za správné exministr zdravotnictví z TOP 09 Leoš Heger („V nemocnicích je situace nejkritičtější. Utíká personál, je obrovsky přetížený“.), pojišťovny ale s ohledem na zájmy ostatních segmentů pochybují. 

Druhé housle praktiků

„Politické přísliby nás zavedly do určité pasti, která dá do jednoho segmentu tak veliký podíl nákladů, že pro ostatní segmenty už nezbývá žádný vyjednávací prostor,“ varoval ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Do patu se vyjednávání dostalo například u praktických lékařů, kteří si na nedostatečné příjmy stěžují dlouhodobě a po vedení tuzemského zdravotnictví chtějí, aby se o tři procenta zvedly pravidelné platby, které dostávají za každé jméno ve své kartotéce. „Nabídka pojišťoven, která znamenala nulový nárůst financí pro náš segment, nám přišla neakceptovatelná,“ doplňuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Tam, kde se pojišťovny se zdravotníky nedohodnou, vstupuje do vyjednávání ministerstvo zdravotnictví. To má teď na hledání kompromisu několik dalších měsíců a prostor pro prosazení svých požadavků dostanou podle ministra Ludvíka všechny segmenty péče.

„Víme, že zhruba půl miliardy bude potřeba na snížení doplatků pro děti a důchodce, a víme, že o několik stovek milionů je potřeba zvýšit peníze pro hospice, to je nová věc. Zbylé peníze zatím rozděleny nebyly,“ upozorňuje na to, že možnosti na dohodu zde ještě jsou.

Lhůta končí v říjnu

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) má potom za to, že finanční tíseň navzdory růstu vybraného pojištění souvisí s tím, že současná vláda zrušila příspěvky pacientů na péči, které zavedla pravicová vláda Mirka Topolánka. „Zdravotnictví nutně potřebuje nahradit to, co jsme zrušili, například poplatky v nemocnicích. Tlak na příliv prostředků samozřejmě stoupá,“ uvádí.

Jednání mezi ministerstvem a zdravotníky o výdajích v tuzemském zdravotnickém systému začnou v průběhu tohoto měsíce. Vyhlášku s výší plateb musí mít resort hotovou nejpozději do konce října.