Hory zaplnili lyžaři, podmínky jsou ideální

Praha - Lyžařské areály na českých i moravských horách o víkendu zaplnily tisíce lyžařů, podmínky pro lyžování jsou ideální. Návštěvnosti mnohde pomohly jarní prázdniny. Nápor lyžařů hlásí střediska v Krkonoších, Jeseníkách, na Šumavě i v dalších horských i níže položených oblastech republiky.

Slunečné víkendové počasí vylákalo tisíce lidí do zimních středisek v Jizerských horách a Krkonoších. Rušno bylo na sjezdovkách i v běžeckých stopách, u lanovek a vleků stály fronty, parkoviště praskala ve švech. „O víkendu jsme měli v našich areálech opravdu rekordní návštěvnost, kolem 8 000 lidí,“ uvedl Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje největší jizerskohorské areály v Bedřichově, na Severáku a Tanvaldském Špičáku.

Víkendovou návštěvnost si pochvalují i oblíbená krkonošská střediska v Harrachově či Rokytnici nad Jizerou, kam o víkendu vyrazily na lyže tisíce lidí. „Současné sněhové podmínky jsou nejlepší za celou sezonu, tomu odpovídá i vysoký zájem lyžařů,“ informoval Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora - Pec. Podle něj tato střediska přilákala v sobotu 10 000 lidí.

I v Krušných horách na Klínovci panují ideální podmínky. Zástupci zimního areálu uvádějí, že na svazích je až 110 centimetrů prašanu a v provozu jsou všechny sjezdovky. Lyžuje se i v areálech kolem Božího Daru.

V sobotu i neděli se zaplnila také Šumava. V Železné Rudě a okolí se lyžuje na Špičáku, Nad Nádražím, na Belvederu, Samotách, Goldhofu, na Weissově louce, Alpalouce, na Pancíři či v Hojsově Stráži. Kvůli poruše dnes nejezdila lanovka na Špičák, vleky ale ano. Počasí využily tisíce lidí, stovky turistů přijely na hory na delší pobyt na jarní prázdniny. Ve Skiareálu Lipno se o víkendu vystřídalo asi 4 000 lidí. „Mohli si zalyžovat v naprosto ideálních podmínkách,“ uvedl za areál Jiří Falout.

Rovněž na moravských horách dnes areály zaplnily tisíce lidí. Kdo přijel o víkendu na hory, velmi kvalitně si zalyžoval," shrnul za všechny Boris Keka z jesenického střediska Ski Karlov. V Jeseníkách je až 80 centimetrů sněhu. Do upravených stop tam vyrazilo i mnoho běžkařů.

Na hřebenech Beskyd leží až 1,2 metru sněhu. Na sjezdovkách je od 50 do 70 centimetrů sněhu. Návštěvnost tamních středisek byla o víkendu střední až vysoká, idylku ale kazí hustá oblačnost.

Ne každá nabídka lyžařských areálů se ale setká s takovou odezvou, v jakou provozovatel doufal. Zájem o noční lyžování na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí ze soboty na neděli nebyl velký, podle Jiřího Pálky z tamního ski klubu se na kopci vystřídalo jen několik návštěvníků. Pálka ale uvedl, že jedna návštěvnice využila netradiční nabídky ve velké míře. „Šlo o paní, která poctivě lyžovala celou noc až do sedmi do rána. Ale to byla výjimka,“ dodal.