V otázkách Evropy si budeme rozumět, řekl Schwarzenberg po schůzce se Zemanem

Praha - Nastupující prezident Miloš Zeman uzavřel vstupní kolečko jednání s představiteli politických stran, do hradčanské kanceláře za ním dorazil sok z prezidentské volby a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Po společném setkání ministr zahraničí uvedl, že v otázkách evropské politiky neočekává přílišné rozpory. Rovněž se oba bavili o obsazení postu velvyslance v Moskvě i o dalších otázkách zahraniční politiky.

„Asi si dobře porozumíme v evropské politice ve valné části, také v jiných aspektech asi jo. Budou rozpory, to jsme si ověřili, ve stanovisku ke Kosovou, to bylo předem jasné,“ vyjádřil se ministr zahraničí po setkání. Podobně se vyjádřil i Zeman a dodal, že se zřejmě shodnou i v postojích k Izraeli. Oba probírali i obsazení postu velvyslance v Moskvě a možné působení bývalého kosmonauta Vladimíra Remka. Podrobnosti ale Schwarzenberg neuvedl.

"Samozřejmě že ano." - Miloš Zeman na dotaz, zda by byl Vladimír Remek dobrým velvyslancem.

Se Zemanem se ministr bavil také o budoucnosti velvyslance v Austrálii Hynka Kmoníčka, který by se prý mohl stát spolupracovníkem nového prezidenta poté, co bude Zeman začátkem března uveden do úřadu hlavy státu. Na dotaz, zda Kmoníček zůstane na současném postu, ministr řekl: „To ještě není jasné, jak to bude, ale Kmoníček je mimořádně nadaný diplomat.“

Příští týden se Zeman chystá odjet na svou chalupu na Vysočinu, kde zřejmě bude připravovat svůj inaugurační projev. Ze sedmi stran zastoupených v Poslanecké sněmovně se u budoucího prezidenta vystřídalo celkem pět. Karolínu Peake (LIDEM), ani Jiřího Paroubka (LEV 21) si Zeman na jednání nepozval. Vadí mu, že strany neprošly volbami. „Co se týče paní Karolíny Peake, tak bude přijata po inauguraci jako ostatní členové vlády,“ řekla Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Koho si Zeman bere na Hrad?

S Milošem Zemanem zamíří na Pražský hrad osobní řidič a také nový kancléř, jímž by se měl stát Jaroslav Hlinovský. Zeman sice avizoval, že by rád využil služeb stávajícího kancléře Jiřího Weigla, ten ale oznámil, že kancelář opustí spolu s Václavem Klausem.

Spekuluje se i o obsazení dalších hradních funkcí v čele jednotlivých odborů; mezi diskutovanými jmény se objevuje například bývalý ministr vnitra za ČSSD a současný člen SPOZ Martin Pecina. Diskutované je také jméno někdejšího ředitele ČT Jiřího Balvína, který Zemanovi dělal mediálního poradce v průběhu kampaně.

Z Austrálie na Hrad. Za Zemanem by mohl zamířit diplomat Kmoníček

Že by se členem Zemanova prezidentského štábu mohl stát diplomat Hynek Kmoníček, napsal server iDNES.cz. Klíčové spolupracovníky pro následujících pět let si nastupující hlava státu vybere do konce měsíce, po březnové inauguraci s nimi Hradě uzavře smlouvy. Podle serveru Lidovky.cz by mohl Kmoníček, jenž nyní působí jako velvyslanec v Austrálii, vést na Hradě zahraniční odbor prezidentské kanceláře, nebo hradní protokol. Sám diplomat své angažmá komentovat nechtěl. „Jakmile bude něco opravdu konkrétního ke sdělení, ozvu se vám,“ uvedl. O budoucnosti Kmoníčka podle Zemana rozhodne až budoucí kancléř, kterého nastupující prezident vybere.

Hynek Kmoníček v Krásných ztrátách
Zdroj: ČT24

Hynek Kmoníček působil jako náměstek sociálnědemokratického ministra zahraničí Jana Kavana. Tuto pozici opustil po nástupu Karla Schwarzenberga do ministerské funkce. Velvyslancem v Austrálii je Kmoníček od května 2011, ještě dříve působil jako hlavní český diplomat v indickém Dillí. Ve známost vešel v souvislosti s úspěšným vyřešením případu zadržení dvou českých entomologů v roce 2008

Zeman chce prošetřit amnestii

Nastupující prezident Miloš Zeman rovněž potvrdil svá slova z předvolební kampaně, že po zasednutí na Pražském hradě nechá prověřit novoroční amnestii svého předchůdce. „Zůstávám u svých názorů jak na amnestie, tak na milosti, ale samozřejmě rád si přečtu brožuru Václava Klause o amnestii, kterou mně pan prezident při našem setkání dal,“ řekl Zeman. Odkázal se tak na Klausův spis Spor o amnestii, který se novoroční krok Hradu snaží objasnit.