Benešová: Zeman zvládne být nadstranický, bude tu pro lidi

Praha - Miloš Zeman po odpočinku na Vysočině začal čile politicky jednat. Jedna schůzka stíhá druhou. Tu s premiérem, tu s poslanci, tu se členy ČSSD - strany, kterou kdysi vedl, a která ho, ač jako svého člena, před 10 lety nepustila na Hrad. Zatím to vypadá, že dveře mají otevřenější ti, kteří jsou mu blíž. Hlavní sociální demokrat Bohuslav Sobotka byl v řadě až jako poslední. Co to znamená pro budoucí vztah Zeman - ČSSD? A jak bude v příštích letech česká levice vypadat?

Mezi prvními, koho si Zeman z ČSSD na Hrad pozval, byla místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. Ta si termín nevybírala. Zda mělo mít její brzké přijetí nějaký význam, netuší. „Prostě, zavolá-li si vás prezident, tak si asi nemůžete vybírat. Bylo by neslušné odmítnout,“ uvedla v Hyde Parku ČT24. 

Benešová podporovala již v prvním kole prezidentských voleb Miloše Zemana. „Byla jsem jedna z mála, kdo to řekl otevřeně. A myslím si, že je daleko pokrytečtější, jít ho volit v prvním kole a tvářit se, že jdete volit našeho kandidáta. Takových lidí znám celou řadu. Já se takto nechtěla chovat, řekla jsem i své důvody, proč mě náš kandidát neoslovil,“ vysvětlila Benešová. 

Přestoupit k SPOZ ale Benešová neplánuje. „Zachovávám sociálnědemokratický program, sdílím tyto hodnoty a jediný rozdílný názor jsem měla na našeho kandidáta. Pan Dienstbier zase v druhém kole podporoval Schwarzenberga, který byl pravicovým kandidátem,“ uvedla. Jiří Dienstbier před druhým kolem prezidentské volby o Zemanovi řekl, že je napojený na mafiánské kruhy.

Benešová: Dienstbier měl být nejprve hejtmanem a pak teprve kandidovat na prezidenta

Žádný rozkol v ČSSD se podle Benešové nekoná, Diensbier není odsunut na druhou kolej. Podle ní byl Dienstbier jen nezkušený. Na pozici místopředsedy jí však nevadí. „Něco jiného je prezidentská volba a něco jiného místopředseda strany. Pouze jsme někteří nemohli překousnout, že vstupuje do prezidentské volby bez zkušeností. Vstupoval tam trošku předčasně. Byla jsem zastáncem toho, že si měl počkat a být třeba nejprve hejtmanem nebo ministrem spravedlnosti a získat ostruhy a pak teprve kandidovat na prezidenta,“ vysvětlila Benešová.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Benešová: Zeman zvládne být nadstranický

Jedním z plánů, které už budoucí prezident Miloš Zeman odhalil, je sjednocení české levice. Otázkou je, jak se postaví ke své bývalé sociální demokracii. ČSSD je svébytná strana, která si nenechá zasahovat do vnitřních záležitostí - zní z vedení strany. Benešová věří, že Zeman zvládne být nadstranický. „Určitě bude prosazovat politiku pro lidi, nebude to prezident pro několik tisíc. Není mimo realitu, nebyl nikde ve skleníku. Je blízký lidu, z lidu vzešel, teď tak dlouho žil. Myslím, že bude nadstranický a prolidový,“ uvedla.