Nečas označil rozhovor se Zemanem za pracovní a korektní

Praha - Jednání premiéra Petra Nečase se zvoleným prezidentem Milošem Zemanem zhodnotil ministerský předseda jako korektní pracovní rozhovor, jeho obsahem byla základní témata domácí i zahraniční politiky. Zeman se chystá po své březnové inauguraci navštívit první pracovní jednání české vlády, což premiér pokládá za normální. Jejich společné setkání nakonec trvalo bezmála dvě hodiny.

„Byl to dlouhý, korektní, nicméně pracovní rozhovor, který se týkal základních témat zahraniční a domácí politiky a základního vymezení, které budeme muset aplikovat po nástupu pana Zemana do jeho funkce,“ shrnul setkání premiér.

Podle Nečasova vyjádření nedošlo na „vyloženě konfliktní body“. Do budoucna počítá i s dalšími schůzkami mezi oběma představiteli státu. „Počítáme s tím, že nešlo o rozhovor poslední, dialog prezidenta s předsedou vlády je samozřejmostí dobře fungujícího ústavního systému,“ dodal Nečas.

Petr Nečas v nadsázce o chystaných termínech pracovních schůzek: „Vycházím z toho, že pan prezident Zeman proti mně používá brutální metody, například kouří, takže budeme muset hledat nějaké způsoby, jak i tento problém vyřešit.“

Zeman krátce po svém zvolení hovořil o tom, že by vláda opírající se o poslance strany LIDEM měla skončit a mělo by dojít k předčasným volbám. Nečas ale po schůzce poznamenal, že je potřeba odlišovat výroky pronesené ve volební kampani od „realistického postupu vysokého ústavního činitele“. Zdůraznil, že předčasné volby nejsou přáním předsedy vlády a je prý přesvědčen, že ani přáním zvoleného prezidenta.