Trvalý pobyt povinně v občanském průkazu. Podle novely bude zjevné, kdo „bydlí" na radnici

Podle novely bude zjevné, kdo „bydlí" na radnici (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek vstoupila v platnost novela zákona o evidenci obyvatel. Na základě ní musí být v občanském průkazu povinně uveden trvalý pobyt. Podle advokáta a bývalého náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela ale žádná velká změna nenastane. Podstatné podle něj je, že se bude v občanském průkazu nově výslovně uvádět, pokud je adresa trvalého pobytu dané osoby sídlem takzvané ohlašovny.

Podle Korbela občanský průkaz evidoval trvalý pobyt vždy. „Je pravda, že se přemýšlelo o tom, že se ten údaj vypustí, ale nakonec k tomu nedošlo,“ uvedl.

K nahlášení pobytu občan potřebuje tzv. právní titul k užívání nemovitosti. „To znamená, že je buď vlastníkem, nebo je nájemce, nebo má alespoň souhlas vlastníka nemovitosti,“ vysvětlil Korbel. Údaj o trvalém pobytu bude na základě zákona o základních registrech zanesen také v informačním systému evidence obyvatel, v základním registru obyvatel a v informačních systémech cizinců.

Trvalé bydliště je podle Korbela možné nemít v případě, že se jedinec rozhodne nebydlet trvale v České republice. „V takovém případě můžete ohlásit na ohlašovně, že se vzdáváte trvalého pobytu. Ale ztrácíte tím pádem některá práva, jako je právo volit v komunálních volbách a další práva, která jsou vázaná na trvalý pobyt v České republice,“ řekl Korbel.

Řada lidí má také své trvalé bydliště hlášené na radnicích nebo úřadech. K této situaci může podle Korbela dojít buď proto, že objekt bydlení zanikne, nebo že jedinec ztratí užívací titul k nemovitosti. „To znamená, že skončí nájem, dostane výpověď z nájmu nebo se odstěhuje. V takovém případě má vlastník nemovitosti právo žádat, aby byl odepsán z trvalého pobytu,“ doplnil.

Hlavní výhodou zanesení údajů o trvalém pobytu do občanského průkazu je podle Korbela fakt, že bude zjevné, zda jedinec není evidován na adrese obecního úřadu. „Má to význam v tom, že se zákonodárce snaží předcházet situacím, kdy si někdo zapisuje schválně ohlašovnu, aby se například skrýval před exekucemi nebo před státem,“ komentoval novelu.