51 senátorů napadlo sKarty u Ústavního soudu

Brno - Předseda Senátu Milan Štěch podal k Ústavnímu soudu návrh na zrušení řady ustanovení souvisejících s sKartou. Pod návrh se podepsalo 51 senátorů. Spolu se Štěchem přijel do Brna i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Oba se pak za zavřenými dveřmi setkali s předsedou soudu Pavlem Rychetským. Návrhem skupiny senátorů se bude zabývat plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Při rozhodování nejsou vázáni žádnou lhůtou. Štěch ale doufá, že soud rozhodne rychle a sKarty zruší.

Projekt sKaret je podle senátorů protiústavní a zbytečný. Sociální demokraté na novém systému vyplácení dávek kritizují smlouvu ministerstva s Českou spořitelnou, která systém sKaret provozuje. Podle Štěcha je smlouva protiprávní a zasahuje do soukromí příjemců dávek. Česká spořitelna by podle senátorů měla jako provozovatel sKaret k dispozici citlivé údaje, a to bez dostatečné opory v zákoně. Ministerstvo podle Štěcha vůbec nemělo pravomoc takovou smlouvu uzavřít: „Česká spořitelna dostala unikátní monopol na stamiliardové objemy peněz, které přes ni budou protékat.“

Krása: Trváme na tom, aby sKarty byly úplně zrušeny

Na přípravě stížnosti se podílela i Národní rada osob se zdravotním postižením. Podle Krásy sKarta ponižuje lidskou důstojnost: „Zároveň klade velké překážky osobám se zdravotním postižením a seniorům v přístupu ke státní pomoci… Jsem velmi zklamán tím, že paní ministryně i nadále trvá na tom, že sKarty budou jako identifikátor.“ Rada proto podle Krásy požaduje, aby sKarty byly úplně zrušeny.

Milan Štěch: „Drtivá většina senátorů měla k sKartám dlouhodobě velmi vážné výhrady. Čas nám dal za pravdu, že v dnešní zemi v současné době vyjma pana Drábka, Šišky a současné paní ministryně Müllerové není snad nikdo, kdo by byl přesvědčený, že to byl správný krok.“   

Návrh směřuje proti ustanovením řady zákonů ze sociální oblasti. Jde vždy o paragrafy, které se týkají používání sKarty. Ústavní soud se tak bude zabývat částmi zákonů o Úřadu práce, poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, zaměstnanosti, hmotné nouzi nebo státní sociální podpoře.

Horní komorou už minulý týden prošlo úplné zrušení sKaret. Schválení návrhu ale ve sněmovně asi zmaří vládní koalice, která sKarty prosadila kvůli úspoře nákladů na výplatu sociálních dávek. Projekt stále řeší i antimonopolní úřad. Kvůli zásahu do soukromí ho kritizoval také ombudsman. Úřad pro ochranu osobních údajů již vyzval ministerstvo k nápravě.

V současnosti je ve hře změna zákona, díky které by už příjemci dávek a podpor v nezaměstnanosti nemuseli mít povinně účet u České spořitelny. Mohli by si vybrat, jestli chtějí dostávat peníze od státu rovnou na své konto, poštou či na účet k sociální kartě. Předseda vlády už dříve uvedl, že používání karet bude dobrovolné, povinně mají sloužit jen jako průkazky.

Úřady práce předaly do 1. února 218 880 sKaret, odmítlo je 1 213 klientů. Kartu převzalo i 14 985 postižených, nechtělo ji 167. Zatím se přes sociální karty a jejich účty vyplatilo 515 741 dávek za více než 3,09 miliardy korun.

Brífink Milana Štěcha a Václava Krásy k sKartám (zdroj: ČT24)