IKEMu může chybět na transplantace až 160 milionů korun

Praha - Transplantačnímu centru Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) by mohlo chybět na zákroky pro letošní rok až 160 milionů korun. Některé výkony a léky totiž pojišťovny nehradí, centrum proto loni muselo ztrátu uhradit z výnosů z jiných programů. Ředitel IKEMu Aleš Herman už o problému jedná s ministerstvem i pojišťovnami. Jednání jsou podle něj zatím úspěšná: „Doufám, že dojdeme do konce února nějakého výsledku.“

„Celkové podfinancování programu je asi 160 milionů. 62 milionů představuje částka, která není zahrnuta v žádných kódech pojišťovny, takže ani není podle čeho hradit. Zbylých zhruba 100 milionů je prodělečný program,“ řekl ČT Herman. Dříve mohl IKEM hradit výpadky například z peněz kardiocentra, to ale letos kvůli přísné úhradové vyhlášce nebude možné. Pojišťovny mimo jiné nehradí práci transplantačních koordinátorek. IKEM proto navrhuje takzvané balíčkové ceny, které by úhrady pokryly. Ledvina s půlroční péčí by stála 542 000 korun, srdce 1 714 000 korun. „Všechno něco stojí a transplantace jsou mimořádně nákladná metoda. Financování by mělo odpovídat pozici IKEMu,“ shrnul ředitel.

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek zdůraznil, že průběh transplantací není nijak ohrožen. „Rozhodně se nestane, aby v případě, že bude orgán, nebyl vhodnému příjemci transplantován,“ řekl ve Studiu ČT24. Za problematickou finanční situací podle něj stojí i to, že odborná společnost „poněkud podcenila“ práci na aktualizaci seznamu svých výkonů: „To se teď velmi intenzivně dohání.“

V IKEMu loni podstoupil transplantaci jater nebo ledvin od žijících dárců rekordní počet lidí. Tamní lékaři pomohli 373 pacientům, dalších šest set jich na zákrok čeká. „Výsledky loňského roku jsou velmi impozantní, naší ambicí je stát se národním transplantačním centrem,“ dodal Herman.

Největším programem IKEMu je transplantace ledvin, loni od zemřelých dárců bylo 183 orgánů a podařilo se rozvinout program transplantací od živých dárců. „Ledvinu tak někdo příbuzný, známý nebo kamarád loni daroval nemocnému v 52 případech, což je nejvíc v historii programu,“ řekl přednosta Transplantcentra Pavel Trunečka.

Úspěchem byla první řetězová transplantace ledvin v ČR 6. a 7. listopadu, při které orgán darovalo šest lidí. Šest pacientů dostalo šanci na normální život. „Nyní se pacientům daří dobře a jejich nové ledviny fungují až dvakrát déle, než kdyby dostali ledvinu od zemřelého dárce,“ doplnil přednosta kliniky transplantační chirurgie.

IKEM jako jediné centrum v ČR transplantuje játra i dětem

Centrum loni provedlo 83 transplantací jater, o téměř 20 víc než v roce předchozím. IKEM jako jediné centrum v ČR transplantuje játra také u dětí - loni jich dostalo nová játra jedenáct. Celkem bylo těchto transplantací 12, jednou opakovaně. „Navíc se nám podařilo odtransplantovat vůbec nejmenší dítě v historii programu, byl jím čtyřměsíční René, který nevážil ani šest kilo. Těsně před Vánocemi lékaři provedli teprve potřetí v ČR transplantaci jater od živého dárce. Roční Aničce daroval část jater otec. “Po měsíci od transplantace se oběma daří velmi dobře," shrnul Froněk.