NKÚ: Místo na sport šly dotace ministerstva školství na osobní auto či počítače

Mezi lety 2013 a 2015 rozdělovalo ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT) investice netransparentně. Expertní komise nehodnotila peníze pro akce a sportoviště na základě stanovených kritérií. Vynaložené finanční prostředky navíc resort málo kontroloval. Ve své zprávě to uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle ministerstva jsou zjištěné problémy důsledkem špatně nastavených pravidel pro financování sportu u předchozích vedení úřadu.

Ministerstvo rozdělilo v kontrolovaném období na podporu materiálně-technické základny sportu přes 2 miliardy a 200 milionů korun. Peníze měly pomoci zajistit lepší dostupnost sportovišť pro návštěvníky a zlepšovat technické podmínky pro širokou veřejnost i sportovní reprezentaci.

„V letech 2013 až 2015 ministerstvo školství podpořilo téměř 300 žadatelů. Jednomu jedinému z nich přitom vyplatilo 249 milionů korun, tedy více než desetinu z celkového objemu peněz, které z programu rozdělilo,“ uvedla mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

Podmínky, které se nemusí dodržovat

Na co budou peníze vynaloženy, měla rozhodovat expertní komise. Ta ale projednávala už připravené návrhy, které pak případně s drobnými úpravami schválila, zjistil NKÚ. Komise tak nehodnotila žádosti podle stanovených kritérií. „Kdo a jak zpracovával návrhy na akce, které komise projednávala, MŠMT nedoložilo,“ konstatovali kontroloři.

U jednotlivých kritérií pro posuzování žádostí o dotaci ministerstvo ani neurčilo, kolik za ně lze získat bodů. Nebylo tak jasné, jak podle nich bude žádosti hodnotit. „Bodování MŠMT stanovilo až v roce 2016,“ zkritizoval NKÚ. Resort si pak dále stanovil, že v mimořádných záležitostech, které ale nijak nedefinoval, nemusel některé podmínky dodržovat. V letech 2013 až 2014 rozdělilo část dotací v neoficiálním schvalovacím procesu bez jasných pravidel.

MŠMT také podle NKÚ nedostatečně kontrolovalo využití dotací u příjemců. „V letech 2013 až 2015 zkontrolovalo jen dotace za 2,4 milionu korun, a to pouze u jednoho příjemce, navíc na dvě akce z let 2011 a 2012,“ zjistili kontroloři.

Při rozdělování dotací dle NKÚ panovaly nerovné podmínky pro uchazeče. Ačkoliv po žadatelích MŠMT vyžadovalo spoluúčast 30 procent, v některých případech ministerstvo uhradilo 100 procent nákladů. NKÚ našel při kontrole pochybení i na straně příjemců. U šesti z nich mají kontroloři podezření na porušení rozpočtové kázně, což oznámili příslušným finančním úřadům.

NKÚ kritizuje netransparentnost ministerstva školství (zdroj: ČT24)

MŠMT: To ti předchozí

Je třeba věci samozřejmě prověřit a připravit reakci, to jest nápravná opatření.
Stanislav Štech
náměstek ministryně školství

Podle MŠMT jsou pochybení zjištěná NKÚ důsledkem špatně nastavených pravidel financování sportu u předchozích vedení úřadu. „Nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu ministerstvo již pod mým vedením nerozporovalo,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Dodala, že už několik týdnů po svém nástupu do čela resortu nařídila první audit sekce sportu. „Během svého působení jsem nařídila celkem 11 auditů a dalších mimořádných kontrol sekce sportu,“ uvedla Valachová.

  • První polovinu roku 2013 během vlády Petra Nečase řídil MŠMT současný předseda ODS, tehdy nestraník Petr Fiala. Následně ministerstvo převzal též nestraník Dalibor Štys za premiérství Jířího Rusnoka. Následně po jmenování Sobotkova kabinetu resort řídil sociální demokrat Marcel Chládek. 17. června 2015 ministerstvo převzala Valachová.

Ministryně Valachová má před sebou poslední dny ve funkci. Rozhodla se rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.