Dražba mladých výtvarníků vynesla Centru Paraple 1,2 milionu pro vozíčkáře

Aukce mladých výtvarníků vynesla centru Paraple více než milion (zdroj: ČT24)

Aukce deseti obrazů současných výtvarníků vynesla pro Centrum Paraple rekordní částku 1,2 milionu korun. Dražba pro handicapované se v pražském Žofíně konala už popáté. Do nabídky přispěli například Theodor Pištěk, Jakub Tomáš nebo Adam Štěch.

Právě jeho dílo si vedle dalších dvou obrazů koupila rodina Jablonských. „Je to jeden z nejpříjemnějších způsobů, jak podpořit dobrou věc,“ komentoval dražbu Daniel Jablonský. 

Velký zájem byl třeba o dílo výtvarníka Theodora Pištěka nebo Pasty Onera – to se vydražilo za 170 tisíc korun. Vůbec nejvíc dostalo centrum Paraple za obraz Eden od Martina Krajce, který se vydražil za 300 tisíc korun. 

„Půjde to třeba na fyzioterapii – na vše, co vozíčkáři ke svému každodennímu životu potřebují,“ vysvětluje předseda správní rady Centra Paraple František Vyskočil. 

Centrum Paraple pomáhá vozíčkářům už bezmála 25 let: nabízí poradenství, ale také sociální rehabilitaci nebo sportovní kurzy.

Akce byla součástí aukčního dne Galerie Kodl. O pár minut později se na stejné aukci prodal obraz od Toyen za rekordních 30 milionů korun.