Schwarzenberga čekají výsledky auditu Čunkových financí

Praha - Dnešním podpisem smlouvy o umístění radaru dokončil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pouze část svých úkolů. Nyní se spekuluje o jeho odchodu z vlády. Příčinou mohou být zdravotní důvody, ale hlavně výsledky auditu rodinných financí vicepremiéra a předsedy lidovců Jiřího Čunka. Ministr si ho nechal vypracovat americkou detektivní kanceláří Kroll. Analýza už leží na jeho stole týden. Ministr avizoval, že se jí začne zabývat po podpisu smlouvy o radaru.

Ministrovi se nelíbí, že se Čunek po loňské podzimní rezignaci vrátil opět do vlády, i když se podle jeho názoru nedostatečně očistil z podezření z korupce. Svou funkci proto nabídl počátkem roku k dispozici. S premiérem Mirkem Topolánkem se nakonec v dubnu dohodl, že se Čunek do kabinetu vrátí pod podmínkou, že jeho finance do července prověří auditorská firma, kterou vybere a zaplatí Schwarzenberg.

Před více než týdnem Schwarzenberg uvedl, že nejdříve s výsledky auditu seznámí Topolánka, pak se setká s předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem a vicepremiérem Čunkem. Už dříve také slíbil, že audit zveřejní. Čunek nevidí důvod, proč by měl z vlády odstoupit. Tvrdí, že ani auditu se obávat nemusí, „protože není proč“.

Detektivní kancelář Kroll vznikla před 35 lety v USA. Dnes má pobočky v 65 státech a pracuje pro ni 300 expertů. V minulosti vyšetřovala například iráckého prezidenta Saddáma Husajna nebo českého finančníka Viktora Koženého.