Omilostněním Kajínka se Zeman nesnaží zvyšovat svou popularitu, tvrdí Mynář

Vratislav Mynář hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Prezident s odvoláním ministra financí Andreje Babiše (ANO) nevyčkával. Od začátku avizoval, že se jím bude zabývat po návratu z Číny, uvedl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář (SPO) v pořadu Interview ČT24. Mynář také řekl, že za rozhodnutím udělit milost dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi není pokus odvést pozornost od vládní krize ani snaha prezidenta zvýšit svou popularitu před volbami.

Ačkoli měl prezident Miloš Zeman odvolání Andreje Babiše z postu ministra financí na stole již od 5. května, s jeho odvoláním podle Vratislava Mynáře záměrně nevyčkával. Za začátek vládní krize Mynář označil moment, kdy premiér na tiskové konferenci oznámil, že podá demisi vlády.

„V úterý pan premiér požádal prostřednictvím Úřadu vlády o termín pana prezidenta, že chce přinést demisi celé vlády. Bylo mu vyhověno. Poté, co jsme se ho zeptali, zda se jedná skutečně o tak významný akt, jako je demise vlády, dostal ve středu termín. Žádná demise se nekonala. Bylo řečeno, že bude do poloviny května,“ řekl.

Proč na Hradě připravili ceremoniál obvyklý při podávání demise vlády, přestože od středečního rána věděli, že chce premiér s prezidentem diskutovat o dalším postupu při vládní krizi, Mynář neuvedl. K pochybení z jejich strany ale prý nedošlo.

V pátek 5. května podle Mynářových slov předseda vlády „po páté změně nálady a stanovisek“ odvolal Babiše. „Až v pátek 5. května jsme dostali nějaký návrh, který jsme mohli brát jako relevantní. Kde pan premiér říká: ‚Vážený pane prezidente, teď přes víkend pojďte trošku pracovat, ve státní svátek 8. také a 9. bych chtěl mít hotové odvolání pana ministra financí,'“ uvedl Mynář.

Prezident prý následně avizoval, že se odvolání bude věnovat hned po své důležité návštěvě v Číně.

Mynář označil jako velice důležitou shodu Sobotky a Babiše na jméně nového ministra financí, kterým by se měl stát Ivan Pilný (ANO). S jeho jmenováním by podle šéfa Kanceláře prezidenta republiky neměl být problém.

„Vím, že vždy jde panu prezidentovi o to, aby na patřičném místě byl odborník,“ řekl Mynář. „Předpokládám, že pan Pilný byl nominován hnutím ANO jakožto odborník a že i tyto odborné kvalifikační předpoklady si ověřoval pan premiér.“

Milost pro Kajínka veze Mynář do Lán

Prezident Miloš Zeman také nedávno oznámil, že chce udělit milost Jiřímu Kajínkovi. „Mohu potvrdit, že jsem jako kancléř dostal za úkol vyřídit veškeré formality a bude to na prezidentovi, kdy tak učiní,“ odpověděl Mynář na otázku, kdy k jejímu udělení dojde.

Návrh prý poveze v sobotu k prezidentovi do Lán, zda ji tam ale podepíše, neví.

K rozhodnutí udělit Kajínkovi milost prý prezidenta vedl zájem veřejnosti o jeho případ, ale i pochybnosti tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Rychetského o průběhu celé kauzy.

Prezidentovou motivací prý ale není snaha odlákat pozornost od vládní krize či získat voliče pro nadcházející prezidentské volby. „Já s panem prezidentem jezdím všude krom Prahy a všude jinde má pan prezident tak vysokou popularitu, že si ji nemusí zvyšovat,“ konstatoval Mynář.