Zeman bude případnou výměnu Schillerové za Babiše akceptovat

Prezident Miloš Zeman je připravený akceptovat výměnu ministra financí Andreje Babiše za jeho současnou náměstkyni pro daně Alenu Schillerovou, tak jak navrhuje hnutí ANO. Pokud premiér Bohuslav Sobotka s vládním angažmá Schillerové nebude souhlasit, měla by se podle prezidenta vypovědět koaliční smlouva – na Babišově místě by to prý už sám dávno udělal.

Hnutí ANO navrhlo náměstkyni Schillerovou na post ministryně financí v pátek. Šéf hnutí a aktuální správce státní kasy Andrej Babiš sice kvůli kontroverzím kolem svých finančních transakcí a ovlivňování médií sám rezignovat odmítá, zároveň ale očekává, že ho prezident Zeman z vlády odvolá. Premiér Sobotka tento postup Hradu navrhl už předminulý pátek.

Reportáž: Zeman se Schillerovou souhlasí, Sobotka dá stanovisko v pondělí (zdroj: ČT24)

Zeman ovšem s Babišovým odvoláním otálel a nevyslyšel ani datum 9. května, které pro ně určil předseda vlády. Argumentoval tím, že podle koaliční smlouvy musí dát s ministrovým koncem souhlas předseda formace, za kterou daný ministr ve vládě sedí – touto optikou by tak Babiš jako předseda hnutí ANO musel Sobotkovi kývnout na odchod Babiše coby ministra financí. Politologové i znalci ústavy v této souvislosti mluvili o nepochopitelném nadřazování koaliční dohody nad českou ústavu.

Zeman: Být Babišem, rozjel bych razantní předvolební kampaň

K vypovězení koaliční smlouvy nedošlo (žádná z vládních stran o to nestojí), a místo aby Zeman Babiše na Sobotkovo doporučení odvolal, odletěl ve čtvrtek na státní návštěvu Číny. Odsud nakonec v neděli vzkázal, že je ochotný Schillerovou akceptovat.

„Kdyby byla premiérem – kterého chci upozornit, že mi zatím nikoho nenavrhl, takže ponechává toto místo neobsazené ze svého hlediska – kdyby byla premiérem navržena paní Schillerová a kdyby byla kandidátem hnutí ANO, tak bych neměl problémy s její akceptací,“ řekl Zeman a připojil vzkaz jak Andreji Babišovi, tak Bohuslavu Sobotkovi.

Pokud premiér Schillerovou nenavrhne (část vedení ČSSD vznáší vůči jejímu jménu výhrady), měla by se podle Zemana vypovědět koaliční smlouva;  na místě předsedy ANO Andreje Babiše by tak podle svých slov už dávno učinil a začal by razantní předvolební kampaň.

Zeman vedle toho avizoval, že se v případě Sobotkova nesouhlasu hodlá obrátit na Ústavní soud. „Protože by došlo k již druhému porušení koaliční smlouvy,“ podotkl s tím, že je staromódní člověk a že se smlouvy mají dodržovat. Za první porušení smlouvy označil návrh na odvolání Babiše bez souhlasu hnutí ANO.

Sobotka: Nevyjadřujte se, odvolávejte

Sobotka kontroval, že spíš než komentovat vládní angažmá nenavržené náměstkyně, by měl Zeman odvolat Andreje Babiše. „Prezident Zeman by se neměl vyjadřovat k návrhům, které mu nikdo nepředložil, a reagovat konečně na odvolání, které je na Hradě už od 5. května.“