Protikorupční policie zasahuje na ředitelství Lesů ČR

Hradec Králové - Na generálním ředitelství státního podniku Lesy České republiky (LČR) v Hradci Králové dnes zasahovala protikorupční policie. Šéf dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník uvedl, že zásah policie v podniku souvisí s údajně předraženými IT zakázkami, vedení LČR s policií spolupracuje. „Je tam plná součinnost od zastupujícího ředitele LČR,“ řekl Zámečník. „Prostě si přišli pro další podklady, nedramatizujme to,“ podotkl. Během zásahu nebyl nikdo zadržen, informoval mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. „Provádíme určité úkony trestního řízení týkající se Lesů ČR,“ řekl Ibehej.

Podle mluvčího LČR Zbyňka Boublíka prohlídka kanceláří souvisí s vyšetřováním zakázek na dodávky informačních technologií zadaných společnostem Dynn a Time Import. Počátek těchto zakázek v hodnotě stovek milionů korun spadá do roku 2008. Lesy ČR podle Boublíka loni v prosinci vydaly policii na její žádost veškerou dokumentaci k veřejným zakázkám, na základě které byly podepsány smlouvy se společnostmi Dynn a Time Import. „Byť to není příjemná zkušenost, kroky Policie ČR vítáme. Zejména pokud to co nejrychleji pomůže k objasnění celé záležitosti a toho, co je považováno za problematické,“ řekl Jiří Hart, který je členem dozorčí rady společnosti Dynn.

Česká televize už loni na jaře upozornila, že se zakázky kumulují na jednom místě a v utajeném režimu. V jediný den vyhrály české firmy třeba i 16 tendrů. Státní podnik obrovské investice do IT dlouhodobě hájil. Uzavřené soutěže pořádal kvůli ochraně autorských práv. Teď lesní gigant naznačuje, že možné viníky podepsaných smluv má policie hledat v minulosti. „Lesy ČR uvítají, pokud budou objasněny veškeré kroky předchozího vedení státního podniku,“ uvedl Boublík.

Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Společnost je nyní bez generálního ředitele. Poslední generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora loni v listopadu rezignoval a ministerstvo zemědělství nyní vybírá jeho nástupce. Z pověření podnik zatím řídí ekonomický ředitel Michal Gaube.

„Jsme připraveni poskytnout Policii ČR veškerou součinnost. Uvítám, pokud budou objasněny veškeré kroky předchozího vedení státního podniku, které mohou v očích policie ČR vzbuzovat podezření z trestného činu,“ uvedl Gaube.

Kvůli předraženým zakázkám zasahovala protikorupční policie v Lesích ČR (zdroj: ČT24)

Policie podle dřívějších informací deníku E15 v IT zakázkách LČR vyšetřuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Lesy ČR spojitost s pozdějšími převody peněz ze zakázek odmítly. Podle E15 údajně existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané LČR byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.

Podle serveru Novinky.cz policie v souvislosti s kauzou dnes v Praze zasahovala i u domu, který údajně patří Jiřímu Hartovi. Deník E15 k Hartově osobě loni v říjnu uvedl, že jde o lobbistu, který měl dispoziční právo k účtům, na něž do ČR ze Švýcarska přišly peníze ze zakázek Lesů ČR. Další dispoziční práva podle E15 měli podnikatelé Michal Kříž a Martin Štufi.

Na konci loňského roku také antimonopolní úřad prověřoval několik tendrů Lesů ČR za víc než 20 milionů, šlo například o zakázky na nákup oblečení, obuvi a dalších pracovních prostředků pro lesníky. Těsně před Vánoci ale úřad rozhodl ve prospěch Lesů ČR, tendry byly podle úřadu v pořádku.