Ministryně školství Valachová podá demisi. Nechce být záminkou pro Babiše

Reportáž: Valachová rezignuje, důvodem je zátah na sportovní dotace (zdroj: ČT24)

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se rozhodla podat demisi. Učiní tak k poslednímu květnu, kdy se bude v Senátu projednávat kariérní řád. „Nechci se stát Andreji Babišovi záminkou k tomu, aby různým způsobem odvracel pozornost veřejnosti od svých závažných problémů,“ vysvětlila. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je se situací obeznámen, prezident Miloš Zeman se s ní sejde po svém návratu z návštěvy Číny.

„Naše země se nachází ve velmi závažné politické situaci,“ uvedla Valachová s tím, že svou rezignací chce přispět k politické kultuře. Krok, pro nějž se rozhodla sama, konzultovala s premiérem a předsedou sociálních demokratů. „Předpokládám, že mou demisi přijme,“ dodala.

Svou rezignaci podá Valachová k 31. květnu, což je poslední den, kdy má Senát projednávat kariérní řád. „Je to poslední věc, kterou dlužím školství,“ uvedla. „Věřím, že kariérní řád 31. května prosadím,“ sdělila, co bude jejím posledním úkolem ve funkci.

Nechci, aby aktuální situace na ministerstvu, kterou jsem já osobně v žádném případě nezapříčinila, a není tedy v mé odpovědnosti, nemohu reagovat na osobní selhání některých státních zaměstnanců, byla zneužívána v politických půtkách a v předvolební argumentaci vůči sociální demokracii.
Kateřina Valachová

Ještě na odpolední tiskové konferenci přitom Valachová hovořila o tom, že se své politické zodpovědnosti za situaci na ministerstvu nezříká, ale hodlá ji teprve vyhodnotit. „Necítím osobní odpovědnost v tom smyslu, že jsem nekonala,“ připomněla opatření, která na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy zavedla. Její rozhodnutí bylo motivováno spíše situací na politické scéně.

Sobotka ocenil odvahu Valachové

Premiér Sobotka Valachové poděkoval za odpovědné rozhodnutí, které je podle něj v zájmu slušné politické kultury. Kdo by ji mohl v čele rezortu nahradit, nekomentoval. „Chci slyšet její názor, pak se rozhodnu, koho budu nominovat,“ uvedl.

Premér nevidí důvod, aby Valachová nebyla na kandidátce strany v podzimních sněmovních volbách. Vedení ČSSD ji v dubnu podpořilo na druhé místo středočeské listiny za šéfa sněmovny Jana Hamáčka. „Nic neudělala. Naopak teď udělala velké gesto ve prospěch politické kultury v ČR,“ uvedl premiér a ve zjevné narážce na ministra financí zdůraznil, že na rozdíl od jiných politiků  přijala Valachová politickou odpovědnost, i když s kauzou není spojena.

„Pan premiér věděl, že bude rezignovat. Byli spolu v kontaktu celý den. Reagovali na to, co je nejlepší pro tuto vládu. Je to vyvození odpovědnosti paní ministryně za svůj tým, ale ne za svou činnost. Ta by naopak stála za pochvalu,“ prohlásil první místopředseda ČSSD Petr Dolínek.

  • Prezident Miloš Zeman se s ministryní setká po svém příletu z Číny, sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Z návštěvy se vrátí 18. května. 

Předseda koaličních lidovců Pavel Bělobrádek k odchodu Valachové poznamenal, že její rozhodnutí respektuje. Šéf Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík na sociální síti Twitter napsal, že Valachová projevila odpovědnost v době, „kdy někteří zásady politické kultury nectí vůbec“.

Ministryně Valachová podá demisi (zdroj: ČT24)

Babiš: Demise, aby se nemluvilo

Kateřina Valachová čelila několika výzvám, aby odstoupila. Již minulý týden se podobným způsobem vyjadřovali zástupci vládního hnutí ANO, jehož předsedu Andreje Babiše se premiér snaží odvolat z vlády. Rezignaci ministryně Valachové však Babiš chápe jako tlak na své hnutí i vlastní osobu.

„Paní Valachová rezignovala pravděpodobně proto, aby se nemluvilo o tom, že to pravděpodobně organizoval nejbližší přítel pana premiéra,“ reagoval na demisi Valachové Babiš. Ten opakovaně poukazuje na skutečnost, že v rámci vyšetřování dotačního podvodu na ministerstvu se policie zajímala i o pražského zastupitele Karla Březinu (ČSSD), který je podle vicepremiéra blízký Bohuslavu Sobotkovi.

ČSSD má bohatou tradici v korupci. Sedíme ve vládě, kde je pravděpodobně korupce na ministerstvu školství. Můžeme se domnívat, že organizátorem korupce mohl být nejbližší přítel pana premiéra pan Březina.
Andrej Babiš
ministr financí

Demisi chtěla i opozice

K hnutí ANO se s výzvou k demisi připojila i opoziční TOP 09. „Ministryně Valachová má můj respekt. Chápe, co je to politická odpovědnost a má odvahu ji přijmout,“ uvedl předseda opoziční strany Miroslav Kalousek.

Okamžitou demisi Valachové žádala také opoziční Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, stojí v usnesení předsednictva hnutí. „Dotační skandál je pokračováním katastrofální práce ministryně školství. Neuvážené reformy, ideologizace školství, nárůst vlivu neziskových organizací v resortu školství, to jsou charakteristické znaky práce této ministryně,“ píše se v něm.

V podobném duchu smýšlí i opoziční ODS. Expert strany pro oblast vzdělávání Václav Klaus mladší prohlásil, že Valachová se ministryní vůbec neměla stát. Vyčetl jí především inkluzi, pamlskovou vyhlášku či financování regionálního školství, které podle něj přinese rozvrat. „To, že nakonec odstoupila kvůli jakési kriminální kauze, tak z toho vyšla relativně lacino,“ soudí.

Policisté v minulém týdnu zadrželi kvůli dotačním podvodům pro sport náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, předsedu České unie sportu Miroslava Janstu, předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu, pražského zastupitele Březinu a ředitelku odboru sportu na magistrátu Soňu Fáberovou. Ta nakonec stejně jako Březina v případu figuruje jako svědek. Policie obvinila náměstkyni Kratochvílovou, Miroslava Peltu a bývalého šéfa odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu. Peltu a Kratochvílovou poslal soud do vazby.

Čtyřicetiletá politička a matka dvou dcer vystudovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a tamtéž absolvovala doktorský studijní program (správní právo). Začínala jako právnička na Magistrátu města Brna a později přešla do Kanceláře Veřejného ochránce práv, kde byla vedoucí analytického oddělení a právního odboru za ombudsmanů Otakara Motejla a Pavla Varvařovského.

Mezi roky 2013 a 2014 působila jako ředitelka legislativního odboru Kanceláře Senátu PČR. Byla také náměstkyní ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera a ředitelkou sekce Legislativní rady vlády. Do roku 2014 byla deset let členkou Výboru Rady vlády pro lidská práva a v letech 2006 až 2014 externě vyučovala na Právnické fakultě Masarykovy univerzity.

Do čela ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se postavila v červnu 2015, když ve funkci vystřídala sociálního demokrata Marcela Chládka. O čtvrt roku později vstoupila i do řad sociální demokracie. Během svého působení v čele resortu se intenzivně zasazovala za růst platů ve školství, angažovala se také v rozšiřování nedostačující kapacity mateřských a základních škol.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK