Pan Babiš je nevěrohodný, tvrdil Miloš Zeman ještě v roce 2011

OVM: Spojenectví Zeman–Babiš (zdroj: ČT24)

Na Andreje Babiše slovně útočil v roce 2011 sám Miloš Zeman, tehdy ještě jen jako čestný předseda SPOZ. Zeman tehdy řekl, že Babiš je nevěrohodný a zmínil také „jistá další podezření“, která se podle něj „časem prošetří“. Současný silný vztah Zemana a Babiše ale třeba podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka může být snahou vytvořit silné a pro oba výhodné spojenectví před sněmovními a prezidentskými volbami. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je prezident ochoten jít kvůli Babišovi i za hranici ústavy.

„Pokud jde o pana Babiše, byl jsem přímým účastníkem podpisu dohody s ním při privatizaci Unipetrolu a konstatuji, že pan Babiš tuto podepsanou dohodu nedodržel. To je pro mě dostatečný důkaz nevěrohodnosti pana Babiše. Nehledě na jistá další podezření, která se, doufám, časem prošetří.“ Tak komentoval 15. listopadu 2011 Miloš Zeman vstup podnikatele Andreje Babiše do celostátní politiky.

Slova se týkala privatizace Unipetrolu v období Zemanovy vlády. „Zemanova vláda tehdy rozhodla o tom, že prodá podíl firmy Unipetrol právě společnosti, která byla spojena s Andrejem Babišem… Posléze si Andrej Babiš tu koupi rozmyslel a Unipetrol státu zase vrátil po několika měsících nebo týdnech,“ upřesnil situaci premiér Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který na diskusi předsedů sněmovních stran do polední diskuse ČT nepřišel, však v reakci na Twitteru premiéra Bohuslava Sobotku vyzval, aby přestal lhát, protože prý Unipetrol nikdy nevlastnil a od smlouvy musel odstoupit.

Miloš Zeman tak ještě v roce 2011 mluvil podobně jako strany zastoupené dnes v Poslanecké sněmovně, které usnesením požadovaly po ministru financí Andreji Babišovi věrohodné vysvětlení nákupu dluhopisů Agrofertu a vyvrácení podezření z daňových úniků. V současné roli prezidenta ale Miloš Zeman s Andrejem Babišem podle mnohých uzavřel jakési spojenectví, které může být výhodné pro oba.

Události: Spory kvůli odvolání ministra Babiše (zdroj: ČT24)

Kalousek: Zeman a Babiš jedno jsou

„Tady může dojít ke spojenectví: já ti pomůžu v jedněch volbách, ty mně v druhých,“ komentoval v Otázkách Václava Moravce předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek současnou situaci kolem procesu odvolání ministra financí Babiše. Hnutí ANO totiž stále neoznámilo, zda a případně koho vyšle jako svého kandidáta do boje o prezidentský úřad. A právě Zeman by mohl při obhajobě svého mandátu usilovat o podporu Babišova hnutí, které by v dubnu volila více než třetina voličů.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska prezident Zeman kromě toho, že na Andreje Babiše změnil názor, je nyní dokonce ochoten nést za ministra Babiše vlastní rizika. „Tento týden pan prezident svým chováním nasvítil, že Zeman a Babiš jedno jsou. Že mají společné cíle, společné zájmy a že pro ty společné cíle a zájmy je ochoten pan prezident podstupovat třeba i taková rizika, že jde za hranu ústavy,“ komentoval situaci v polední diskusi ČT.

Každý, kdo bude volit ANO, musí vědět, že volí zájmy Miloše Zemana a naopak. Prostě Zeman a Babiš jedno jsou. To je po tomto týdnu zcela jasné.
Miroslav Kalousek