Radaru budou velet Američané, Češi budou o všem vědět

Praha/Washington - Klíčovou smlouvu o umístění radaru v Česku přijede zítra podepsat šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová. Smlouva mezi oběma státy by měla zaručovat to, že velení protiraketové obrany na základně přísluší výhradně Spojeným státům. Amerických vojáků bude v Česku maximálně 250. Na případné základně ale bude kromě Američanů i český velitel, který tam bude mít svoji kancelář. Češi by pak měli být informováni o tom, co Američané přesně monitorují a co dělají.

Smlouva také uvádí, že Spojené státy mají v úmyslu, aby jejich protiraketová obrana byla součástí protiraketové obrany NATO. USA se dále ve smlouvě zavazují, že Českou republiku ochrání před možnými teroristickými útoky, které by jí kvůli přítomnosti radaru mohly hrozit.

Ve smlouvě se píše i to, že kdyby se Česká republika po zprovoznění radaru rozhodla, že už ho nechce mít na svém území, budou mít Američané dva roky na to, aby z Brd odešli. Dohoda stanovuje oběma stranám roční výpovědní lhůtu.

Další rok by pak měli Američané na to, aby základnu opustili. V tom období už nesmějí radar aktivovat, pokud s tím nebude Česko výslovně souhlasit. Platnost dohody může být přitom ukončena kteroukoliv ze stran.

Veškeré stavební práce, které by měly na území případné základny probíhat, by muselo schválit české ministerstvo obrany. Stavby, které v Brdech případně vzniknou, zůstanou majetkem českého státu.

Práce, které by měly znamenat zásahy do přírody, by měly zase podléhat schvalování ministerstva životního prostředí. Už teď je jasné, že stavba by v Brdech vyžadovala kácení stromů - i to má být součástí dohod mezi oběma státy.

Smlouvy o radaru

Kromě hlavní smlouvy o umístění amerického radaru v Česku by měla šéfka americké diplomacie se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem zítra v Praze jednat i o dohodě o vědecké a průmyslové spolupráci. Podpis důležité třetí smlouvy o statutu sil, tzv. SOFA zatím není na pořadu dne. Jednání stále pokračují, zbývá uzavřít je kapitola, která se zabývá daněmi a poplatky. Dohody začnou platit až v případě, že ji ratifikuje parlament a podepíše prezident.

7. 7. 2008
Zdroj: ČT24