ČSSD by preferovala pokračování stávající koalice, ovšem bez Babiše

Brífink po večerním jednání grémia ČSSD (zdroj: ČT24)

Vedení sociální demokracie trvá na tom, aby vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nebyl členem příští vlády, pokud vznikne na základě nynější koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Právě pokračování stávající koalice přitom dávají sociální demokraté přednost. Shodlo se na tom úzké vedení ČSSD na večerním jednání v Lidovém domě.

Premiér Sobotka bude tento postoj ve čtvrtek tlumočit prezidentovi Miloši Zemanovi. Sám Sobotka uvedl, že je připraven na kompromis a z ČSSD zní, že na své funkci nelpí.

„Jsem připraven jednat a hledat kompromis, pokud to přinese řešení,“ uvedl Sobotka na tiskové konferenci s tím, že ustoupit musejí všichni.

Postoj ANO, které trvá na setrvání Babiše ve vládě, považuje Sobotka za krátkozraký. „Popírá a ignoruje vývoj několika posledních dní. Problém ministra financí byl, proč jsme se rozhodl pro toto radikální řešení - demisi vlády,“ dodal předseda ČSSD.

Sobotka svolal na příští týden ve středu koaliční jednání, kde by si měli zástupci sociálních demokratů, lidovců i ANO vyjasnit případné další pokračování koalice.

„Na rozdíl od hnutí ANO, které říká, my trváme na svém - Andrej Babiš musí být ve vládě, já říkám, sociální demokracie takovéto katagorické požadavky ve vztahu ke svému zastoupení ve vládě nemá,“ dodal Sobotka. 

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě uvedl, že ze slov prezidenta Miloše Zemana pochopil, že ve čtvrtek demisi vlády přijme. Řekl také, že by určitě neakceptoval, kdyby se na něj prezident obrátil s návrhem, aby byl v čele vlády. Přísluší to podle něj sociální demokracii.

„Pan premiér svolal koaliční radu na 10. května, takže v rámci koalice budeme vyjednávat, jestli se domluvíme na nové formě té kvazi nové vlády,“ řekl Babiš. ANO se do té doby už nepotřebuje scházet k poradám, ve věci má jasno, dodal.

Šéf ANO zopakoval, že podání demise, kterou premiér Bohuslav Sobotka všechny překvapil, nerozumí, vláda je podle něj úspěšná. Nepovažuje za vhodné ani rekonstruovat vládu půl roku před řádným termínem voleb. S vypsáním předčasných voleb nesouhlasí a podle něj tento názor sdílí i Zeman.

Ani vicepremiér a předseda vládních lidovců Pavel Bělobrádek nepokládá za rozumné, aby se kvůli vládní krizi konaly předčasné sněmovní volby. O těch mluví jako o nejlepším řešení opoziční strany ODS a TOP 09. Lidovecký ministr Marian Jurečka ve středu mluvil o variantě vlády bez premiéra Sobotky i Andreje Babiše. Také Pavel Bělobrádek se ve čtvrtek na pražském Hradě sejde s prezidentem Zemanem.