Zeman: Jsem mužem minulosti, Schwarzenberg „mužem přítomnosti“

Praha – „Jsem spojen s minulostí, to je pravda,“ reagoval Miloš Zeman na slova svého oponenta Karla Schwarzenberga, s nímž se za 14 dní utká ve druhém kole prezidentské volby. Ze své minulosti se nemůže nikdo vymanit, dodal Zeman, a to ani Karel Schwarzenberg, který jej ve svém projevu označil za muže minulosti. Schwarzenberg je podle jeho názoru naopak politikem současnosti a jako takový je odpovědný i za rozhodnutí současné vlády. Zeman apeloval na své příznivce, aby přišli za dva týdny k volbám. „Ve druhém kole začíná všechno od nuly, hlasy se nepřenášejí,“ připomněl.

„Prezidentské volby budou soubojem kandidáta levice a kandidáta pravice,“ myslí si Miloš Zeman.

„Jsem spojen s minulostí, to je pravda,“ řekl Zeman s tím, že ze své minulosti se nemůže nikdo vymanit. A vymanit se podle Zemanova názoru nemůže ani jeho oponent Karel Schwarzenberg ze zodpovědnosti za činy současné vlády, včetně některých schválených zákonů, jako jsou církevní restituce. A zodpovědný je Schwarzenberg i za některé její kontroverzní politiky v čele s Miroslavem Kalouskem.

„Chtěl bych panu Schwarzenbergovi říct, že jeho skutečně pokládám za muže současnosti. Za muže, který jako ministr, a dokonce nejen jako ministr, ale i jako druhý muž vlády a poslanec, hlasoval pro zvýšení daní na potraviny a léky, pro důchodovou reformu, pro církevní restituce. Ano, pan Schwarzenberg je mužem současnosti,“ řekl Zeman.

Zeman ve své řeči poděkoval voličům za podporu v prvním kole prezidentské volby a zároveň je poprosil, aby přišli ke druhému kolu volby. „Jak známo, v druhém kole začíná všechno od nuly a hlasy z prvního kola se nepřenášejí,“ připomněl Zeman. Nadcházející boj o funkci hlavy státu označil za „souboj mezi kandidátem levice a pravice“ a přirovnal ho k prezidentským volbám ve Francii, kde zvítězil socialista François Hollande. 

„Jestliže jsem vyhrál o jedno procento nad panem Schwarzenbergem, je zásluhou mé dcery,“ uvedl Zeman.

Druhé kolo: Lidé se rozhodnou spíše sami než podle doporučení

Pokud jde o očekávání pro druhé kolo, myslí si Zeman, že se lidé budou rozhodovat spíše na základě argumentů z debat, než aby dali na doporučení politických stran nebo osobností. „Pokládal bych za určitou vlezlost a za podceňování občanů, kdybych se domníval, že jsou to manipulované loutky, které na doporučení strany nebo osobnosti kývnou a půjdou k volbám volit toho, koho jim doporučí,“ uvedl.

MILOŠ ZEMAN (68), nezávislý kandidát podporovaný Stranou práv občanů ZEMANOVCI, výrazně ovlivňoval českou politickou scénu ve druhé polovině 90. let, když nejprve stanul v čele Poslanecké sněmovny a následně, v letech 1998–2002, zastával funkci premiéra. Právě k tomuto období se váže termín opoziční smlouva. V prezidentské funkci by chtěl Zeman vytvořit „neutrální pole pro dialog“ vládních i opozičních politických stran, ale i zavést mnohem přísnější metr pro udělování milostí.