Schwarzenberg: Zeman reprezentuje minulost

Praha - Podle druhého nejúspěšnějšího kandidáta v prezidentských volbách Karla Schwarzenberga jeho protivník Miloš Zeman reprezentuje minulost. Kandidát TOP 09 poděkoval štábu a svým voličům. Schwarzenberg si myslí, že právě on je politikem, který lidem přináší tolik očekávanou změnu. „Bude to jiná politika, než byla za Václava Klause. a jak taky pan prezident Klaus podpořil Miloše Zemana, politika Miloše Zemana by byla do značné míry jeho pokračováním. Já chci jinou politiku,“ uvedl Schwarzenberg. S premiérem Petrem Nečasem se zároveň poradí o tom, zda setrvá ve funkci ministra zahraničí.

Miloš Zeman je podle Schwarzenberga profesionál a protivník, se kterým stojí za to se střetnout: „On reprezentuje minulost, naší minulost posledních deseti až patnácti let. Doufám, že se mi podaří během těch pěti let naši zemi uvést do stavu, kdy můžeme opravdu říct, že heslo na prezidentské vlajce Pravda vítězí odpovídá skutečnosti.“

Karel Schwarzenberg

„Neslibuju vám, že tu bude zemský ráj na pohled, ale slibuju vám, že udělám vše, na co mi síly stačí, abychom byli zase spořádaná země a srdce Evropy.“

Během jeho tiskové konference pak začali lidé v divadle Archa unisono zpívat českou hymnu. Schwarzenberg se k nim záhy přidal.

„Díky tomuto výsledku jsem si uvědomil, jakou odpovědnost přebírám na příštích 14 dní. Během příštích 14 dní se rozhodne, jaké bude zásadní směřování ČR,“ prohlásil český ministr zahraničí.

Schwarzenberg: Budu strážce ústavy

Schwarzenberg zároveň i zdůraznil, že se v případě svého konečného zvolení bude snažit posílit právní stát. "Budu strážce ústavy a ochráncem všech, kteří jsou teď znevýhodněni v české společnosti, a je jich dost. Ať jsou to postižení, staří, nemocní, sociálně vyloučení," doplnil.

  • Miloš Zeman zdroj: zemannahrad.cz
  • Volba prezidenta autor: Vostárek Josef, zdroj: ČTK

Budu pokračovat ve své kampani, Zeman má ale věrné voliče

Schwarzenberg je velice spokojený s prací svého volebního týmu a podobnou strategii jako před kolem prvním chce zachovat i ve druhé části kampaně. „Můj tým odvedl skvělou práci a tím nemyslím jen tady ve štábu, ale i spoustu mladých lidí, kteří chodili po krajích českých. Nasazení to bylo ohromné,“ děkoval svým podporovatelům Schwarzenberg. V kampani před druhým kolem prezidentské volby chce hlavně mluvit o úkolech prezidenta a o tom, co by chtěl jako prezident dělat. Důležité také podle jeho názoru je, aby kampaň zůstala i nadále férová.

Karel Schwarzenberg si je ale před druhým kolem volby vědom i některých svých slabin oproti Miloši Zemanovi. „On má silně zakotvené levicové voličstvo,“ myslí si Schwarzenbeg a dodává, že Zemanovi voliči jsou navíc velmi disciplinovaní a k volbám pravidelně chodí.

Schwarzenberg: K mému úspěchu pomohla amnestie a politizace společnosti

Schwarzenberg zdůraznil, že chápe voliče Dienstbiera, ale i herečky Táni Fischerové či europoslankyně Zuzany Roithové (KDU-ČSL), pokud se při rozhodování řídili podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. „Jsou jim sympatičtější než já. Naprosto to chápu. Nicméně teď už je jen volba mezi dvěma,“ připomněl Schwarzenberg.

Svůj úspěch v prvním kole přes nepříznivé průzkumy, které dlouho nenaznačovaly možnost jeho postupu, ministr přičítá politizaci společnosti po Vánocích. Na Nový rok vyhlásil končící prezident Václav Klaus rozsáhlou a z mnoha stran kritizovanou amnestii, vrcholila také předvolební kampaň. „Tou amnestií a vším ostatním lidé najednou zaznamenali, že prezidentská volba má přeci jen svou váhu. Někteří to předtím chápali jen jako výběr kladeče věnců, ale jde o víc,“ dodal.

Kalousek: V následujících 14 dnech máme jedinou starost: Karel na Hrad!

O tom, zda po postupu do druhého kola setrvá ve funkci ministra, se chce Schwarzenberg poradit s premiérem. Případný nástup předsedy TOP 09 na Pražský hrad a jeho konec ve stranické politice nemůže pro tuto stranu znamenat ztrátu, míní její místopředseda Miroslav Kalousek. Případný úspěch stranického předsedy v prezidentské volbě je podle něj úspěchem i pro TOP 09. Připomněl, že politická strana je „personální mašina na lidi“: „A personální instrument, který nabídl veřejnosti úspěšného kandidáta na prezidenta, pro tu stranu nemůže znamenat žádnou ztrátu.“ Otázku Schwarzenbergova případného odchodu z vlády a hledání nového ministra zahraničí chce TOP 09 řešit až po druhém kole volby. „V následujících 14 dnech máme jedinou starost: Karel na Hrad!“ prohlásil Kalousek.

KAREL SCHWARZENBERG (75) je ministrem zahraničních věcí, předsedou TOP 09 a oficiálním prezidentským kandidátem strany. Pochází ze šlechtického rodu Schwarzenbergů a je hlavou jeho orlické větve. Po únoru 1948 s rodiči emigroval do Rakouska. Tam studoval práva, v Německu lesnictví. Mluví šesti jazyky, mimo jiné anglicky, německy, francouzsky, italsky.