Pět lidí čelí obžalobě za předražené IT zakázky Lesů ČR

Vrchní státní zastupitelství v Praze obžalovalo pět lidí v kauze IT zakázek státního podniku Lesy ČR předražených o stovky milionů korun. Žalobci to uvedli na svých webových stránkách. Policisté navrhli pětici obžalovat loni v říjnu z praní špinavých peněz a pletich při veřejné soutěži.

„V trestní věci dotýkající se veřejných soutěží na zajištění informačních a komunikačních technologií pro podnik Lesy ČR byla státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Praze podána obžaloba, a to na 5 fyzických osob pro trestnou činnost páchanou v letech 2008–2012 kvalifikovanou jako trestný čin pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ uvedl na webu státní zástupce Marek Solar.

Pětice údajně vyvedla z podniku kolem 300 milionů za fiktivní služby. Peníze se potom přes zahraniční firmy vracely k obviněným. Podle dřívějších informací v médiích je mezi obviněnými bývalý šéf informačních technologií Lesů ČR Jan Přibyl a čtyři podnikatelé.

Jiří Hart, Jiří Pantoflíček, Michal Kříž a Martin Štufi byli spojeni s firmami dynn a Time Import, které v letech 2008 a 2009 získaly od Lesů ČR zakázku na informační systém za více než miliardu korun, napsaly už dříve Seznam Zprávy.

Tyto firmy pak poslaly 287 milionů britským společnostem za poradenské služby, které ale nikdy neodvedly. Další peníze mířily do tichomořské Samoy. Z ciziny se pak miliony vracely zpět do Česka na účty obviněných.