1. máj, agitace čas. Stranická rétorika se na tradičních setkáních roztočila naplno

Politické strany už pojaly 1. máj předvolebně (zdroj: ČT24)

Při tradičním shromáždění na Svátek práce komunisté vyzývali k boji solidaritou proti kapitalismu, chudobě i politickým konkurentům. Na Výstavišti v Praze představili několika stovkám příchozích také své kandidáty pro sněmovní volby. Premiér Bohuslav Sobotka zas při setkání ČSSD na Vyškově oznámil záměr zvýšit od příštího roku minimální mzdu ze současných 11 tisíc na 12 200 korun v hrubém.

„Jedině solidarita lidí práce si dokáže vynutit, že nebude rozhodovat velký kapitál. Solidarita lidí není luxus, ale nezbytnost, zdanění velkého kapitálu není trest,“ uvedl v projevu místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Z politických soupeřů nešetřil sociální demokracii ani ANO. Česku nemůže vládnout jeden vůdce a jedna firma, prohlásil.

Rovněž varoval před povolebním spojenectvím ANO a ODS navzdory „vzájemnému škádlení“; znamenalo by to prý politiku škrtů, návrat k rovné dani a opovrhování odbory. Kromě Dolejše vystoupil s projevy také někdejší ministr obrany Miroslav Vacek nebo poslankyně Marta Semelová. „Kapitalismus je příčinou válek. Z kdysi prosperujícího Československa zbyl rozkradený stát. Kdy se dočkáme omluvy za zločiny kapitalismu?“ ptala se poslankyně. Proslovy na pódiu s českou vlajkou a rudým praporem orámovala Píseň práce a Internacionála.

Několik komunistů s rudými prapory také olemovalo skupinu odpůrců, kteří na shromáždění přišli vyzbrojeni rovněž transparenty připomínajícími zločiny komunismu a hesly typu „Rudý zrůdy“. Proti pódiu vyvěsili také vlajky EU a Izraele, kterou se jeden z komunistů pokusil sundat se slovy: „Prohráli jste, hovada izraelský“. Na některých rudých praporech byly k vidění naopak zkřížený srp a kladivo.

ČSSD navrhne zvýšit minimální mzdu

Státu se daří, ekonomika funguje a je, myslím, důležité, aby se zlepšila životní úroveň občanů.
Bohuslav Sobotka

Sobotka na prvomájové akci strany avizoval, že se pokusí prosadit zvýšení minimální mzdy. Pokud se to povede, dosáhne podle něj minimální mzda zhruba 40,5 procenta průměrného platu, který se v příštím roce očekává. Odbory žádají zvýšení minimální mzdy od roku 2018 nejméně na 12 500 korun. Návrh předloží ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která zavítala na pražské setkání na Střelecký ostrov.

„Nejprve ho předložíme sociálním partnerům, aby se mohli vyjádřit. Po nich, odborech a zaměstnavatelích projedná návrh vláda. Je to jedna z aktuálních priorit sociální demokracie,“ uvedl Sobotka. Doplnil, že když začínal jako předseda vlády, byla minimální mzda 8500 korun.

„Chceme, aby se minimální mzda zvyšovala každý rok, protože to je nejlepší motivace pro lidi k práci. Lidé, kteří pracují za minimální mzdu, musí mít více finančních prostředků než ti, kteří jsou závislí na sociálních dávkách,“ zdůraznil Sobotka.

My nabízíme lidem hlavně vyšší mzdu, protože chceme snížit daně. Nabízíme jim snížení byrokracie a tím pádem i víc svobody.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

ANO a ODS nezůstaly při Svátku práce stranou

Na pražské náplavce uspořádalo setkání také hnutí ANO. Na místo dorazil i ministr financí a předseda hnutí Andrej Babiš. Setkání se ale obešlo v podstatě bez velkých projevů a předvolebních prohlášení, vicepremiér Andrej Babiš většinu odpoledne rozdával zájemcům podpisy. Ani na náplavku ale nedorazili jen podporovatelé, Andreje Babiše přivítalo několik lidí se satirickými transparenty.

Lidé, kteří chtějí více svobod a kvalitnější vzdělání pro své děti, musejí volit ODS, řekl na pražském Petříně její předseda Petr Fiala. Své setkání občanští demokraté pojali s důrazem na téma antibyrokratické revoluce.