Němcová potvrdila: Pevnost vlády opozice otestuje 17. ledna

Praha – Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, na které se chce opozice pokusit vyslovit nedůvěru kabinetu Petra Nečase, proběhne ve čtvrtek 17. ledna. Na žádost sociálních demokratů ji svolala předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová. ČSSD schůzi a avizované hlasování o nedůvěře podnítila kvůli prezidentské amnestii. Předseda vlády podle ní neměl takto široké omilostnění kontrasignovat.

Sociální demokracie chce vládu pohnat k zodpovědnosti zejména za omilostněné kauzy z 90. let, jichž se Klausova amnestie vyhlášená ke 2. lednu rovněž dotkla. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka totiž není prezident za své kroky odpovědný a vláda správně neměla se stávající šíří amnestie souhlasit. Ministr financí Miroslav Kalousek přitom již v neděli uvedl, že vláda za amnestii odpovědnost nenese; premiérský spolupodpis podle něj pouze zaručuje, že kabinet zajistí, aby bylo plošné omilostnění realizováno.

Amnestie už vyšla na 900 tisíc

Aktuální počet propuštěných vězňů je podle údajů vězeňské služby 6 318. Vězeňská služba už také vyčíslila, na kolik ji úkony spojené s realizací amnestie vyšly - částka v tuto chvíli dosahuje 890 tisíc korun. Peníze vydala za stravné a cestovné pro odsouzené vězně a dále za dopravu a stravování justičních pracovníků, kteří v káznicích rozhodovali o amnestování jednotlivých vězňů. Předběžný odhad přímých finančních nákladů zveřejnilo na svém webu ministerstvo spravedlnosti.